Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Nagrada „Stevan Sremac“ Vuletu Žuriću za roman „Pomor i strah“

Sonja Stefanović 27.11.2019. Komentari

Svečana dodela nagrade Stevan Sremac za najbolju knjigu proze na srpskom jeziku u 2018. godini održaće se u Gradskoj kući 29. novembra od 18 časova. Nagrada će biti uručena Vuletu Žuriću za roman Pomor i strah u izdanju Lagune iz Beograda.

Foto: www.facebook.com/niskikulturnicentar

Odluku da plaketu i novčanu nagradu dobije Vule Žurić jednoglasno je doneo žiri u čijem sastavu su se našli prof. dr Adrijana Marčetić, doc. dr Jelena Jovanović i Enes Halilović. Prema rečima organizatora, Žurić u romanu gradi snažu alegoriju o ranjivosti i istrajnosti ljudske prirode u tragičnim okolnostima, zasnivajući priču na epidemiji kuge u Sremu krajem 18. veka. Iako polazi od dokumenata i istorijskih činjenica, autor ne piše tradicionalan istorijski roman, već kombinuje elemente trilera, horora i fantastičnog pripovedanja, te oblikuje originalan narativ koji zahvata širok spektar različitih značenja. Takođe, organizatori navoda da roman poseduje sve najbolje osobine Žurićevog pripovedačkog stila, vešto vođenje priče, preciznost jezika i uverljivo oblikovanje karaktera.

Ove godine nagrada će biti dodeljena 16. put. U programu će učestvovati dobitnik Vule Žurić, predsednica žirija Jelena Jovanović i glumac Miloš Cvetković, a voditelj programa biće Dalibor Popović Pop. Takođe, događaj će biti propraćen muzičkim programom. Nagradu Stevan Sremac dodeljuje Grad Niš, a program realizuje Niški kulturni centar

Ulaz je slobodan.

kultura,Nagrada Stevan Sremac 2018,književnost,niški kulturni centar,pomor i strah,Vule Žurić,Laguna,grad niš,roman,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.