Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Reditelj Jug Đorđević o predstavi „Jedan Edip”

Jelena Todorović 30.11.2019. Komentari

Predstava Jedan Edip pretpremijerno je izvedena 29. novembra u Narodnom pozorištu. Glumci su publici na specifičan način predstavili jedan od najpoznatijih mitova.

Foto: Emilija Kostić

Radnja predstave fokusirana je na dušu i najdublje oblike psihičkog i emotivnog funkcionisanja čoveka. Autor preispituje poznati mit o Edipu i osvetljava iz nove perspektive, pronalazeći uzrok njegove zle sudbine ne u incestu, već u davnom zločinu njegovog oca Laja. Uloge tumače Stefan MladenovićAleksandar KrstićEvgenija StankovićMilica Filić i Marko Radojević. Nakon predstave, reditelj Jug Đorđević govorio je za Studentski dnevni list o samoj predstavi i svojim daljim planovima.

Kako ste došli na ideju da uradite predstavu koja se bavi ovom tematikom?

Jug: Prvobitna ideja je zapravo potekla od upravnika Pozorišta. On je predložio da uradimo ovaj komad. Jedna od tema ove predstave jeste Edipov kompleks, tačnije šta je bio povod čitave priče. Predstava nam pokazuje kako se on u neku ruku može razrešiti, ili ne.

Koliko je ovo delo predstavljalo izazov za Vas?

Jug: Ovo je bio veliki izazov za mene. Predstavu sam počeo da radim četiri dana nakon mog prethodnog projekta. Nisam imao vremena za pauzu. Fizički je ovo bio težak zadatak. Prvi put sam pristao da uradim komad na inicijativu drugog, a ne da ga biram sam.

U kojoj meri se tekst ove predstave razlikuje od originalnog dela?

Jug: Komad je rađen na osnovu dela portugalskog dramaturškog pisca Armanda Nasimente Rozea. Naša adaptacija se razlikuje od originala u tome što smo mi rekonstruisali tri celine. Treća celina predstave je naše delo, dok prva dva dela proizilaze iz originala. Dramaturg Tijana Grumić je neke delove dopisala uz kombinaciju Nasimentovih rečenica.

Poreklom ste iz Vranja. Da li ste imali priliku da radite u svom rodnom gradu?

Jug: Prvi profesionalni angažman sam imao u pozorištu Bora Stanković u Vranju. To je bila predstava Kepler 452-6. Povodom otvaranja nove zgrade pozorišta u Vranju radio sam na predstavi Nečista krv, koja će tom prilikom biti premijerno izvedena. Ova predstava će biti prikazana u Nišu 14. decembra.

Šta možemo očekivati od Vas u narednom periodu?

Jug: Uvek postoji neki novi projekat na kome radim, tako da će publika biti u prilici da pogleda moja dela u budućnosti.

intervju,Jug Đorđević,Jedan Edip,pretpremijera,narodno pozoriste nis,kultura,edipov kompleks,lajev kompleks,Niš,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.