Miloš Grozdanović dobitnik ovogodišnje Nagrade „Slaviša Nikolin Živković”

Emilija Kostić 2019.
Komentari

Svečana dodela Nagrade Slaviša Nikolin Živković za najbolji rukopis na srpskom jeziku u 2019. godini održaće se 10. decembra od 18 časova u Narodnom pozorištu. Nagrada će biti uručena Milošu Grozdanoviću za roman Herceg Polanski – Usmeni ispit iz kreativnog pisanja.

Foto: www.freepik.com

Stručni žiri činili si profesor Ivan Cvetanović i docent Velimir Ilić sa Filozofskog fakulteta, kao i pesnik Goran Živković Gorki. Miloš Grozdanović nagrađen je za originalni pripovedački postupak i vešto ispričanu priču o događajima koji su bili inicijalna kapisla za mnoga dešavanja koja su odredila sudbinu 20. veka. Iz različitih vizura, posredstvom zapisa, pisama, ispovesti i svedočenja mnogih ličnosti koje su na bilo koji način bile u vezi sa glavnim akterima atentata na austrougarskog prestolonaslednika, autor na svoj način razrađuje klasičnu tezu o počiniocu ubistva čistih pobuda i žrtvi koja je izazivala zlo.

Nagrada Slaviša Nikolin Živković dodeljuje se od 2017. godine i njeni dosadašnji dobitnici su Zoran Pešić Sigma i Stana Dinić Skočajić. Nedavnom odlukom Grada Niša nagrada je uvrštena u zvanična priznanja grada. Osim skretanja pažnje na autora i njegovo delo, koje je stručni žiri ocenio kao umetnički najvrednije, ova književna nagrada nastoji da sačuva uspomenu na kultnog niškog pisca, čije ime nosi i njegovu zaostavštinu, koja predstavlja izuzetan doprinos srpskoj književnosti.

Ulaz na dodelu je slobodan.

Ključne reči: kultura , nagrada slaviša nikolin žiivković , miloš grozdanović , herceg polanski – usmeni ispit iz kreativnog pisanja , narodno pozoriste nis ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.