Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Razmislite o životu koji vodite

Emilija Kostić 7.12.2019. Komentari

Roman Bludni sin, američkog pesnika, pripovedača i romanopisca Čarlsa Bukovskog, uvod je u sagu o Henriju Kinaskom. Za sve koji se nisu ranije sretali sa delima Bukovskog, ovaj roman je odličan kao polazna tačka. Dovoljno je da se jednom zakačite za udicu koju pruža i kasnije ćete sami uskakati u mrežu njegovih dela.

Foto: privatna arhiva

Bludni sin je poluautobiografski roman, izdat 1982. godine. Govori o ranom detinjstvu i tinejdžerskim danima Henrija Kinaskog, koji je zapravo alter ego samog pisca. Radnja je smeštena u Los Anđeles tridesetih godina prošlog veka, baš pred početak Drugog svetskog rata, pa kroz nju vidimo depresiju ondašnjih ljudi i njihov težak život u kriznim vremenima. Bunt, strah, smeh, sukob s autoritetima, ljubav, bol, prezir – sve se neprestano borilo za prevlast u priči, dok akter traži svoje mesto bežeći od lanaca ustaljenog života, surove stvarnosti i normi ponašanja. Kroz život ide teškim putem. Na kraju, pored svih turbulencija uspeva da izraste u pravog muškarca. Neki njegovi postupci i pogledi na život možda i nisu za primer, ali način na koji se bori za svoje ja u svetu tera vas na razmišljanje, razumevanje i divljenje.

Odbojna mi je bila svaka ideja da postanem nešto, od toga mi je bilo muka... Da se oženim, napravim decu, odlazim nekud na posao svakog božijeg dana i vraćam se. Ni u ludilu... Zar je čovek samo za to stvoren: da izdrži sve to i onda umre?

Bukovski piše na jedinstven i vrlo intersantan način. Svoje likove gradi kroz realistične dijaloge, a ne kroz psihološke analize, taj deo prepušta čitaocima. Nema preterivanja, zamarajućih opisa i objašnjenja, a opet, sve je nekako tu. Njegova tajna leži upravo u jednostavnosti. Ovaj roman vas jednostavno vuče da ga iznova čitate. Ima nešto u njemu, nešto što vraća osmeh na lice, stvara suze u očima, puni srce besom i radošću isto onako kako se to dešavalo i prilikom prvog čitanja. Specifično je to što ćete želeti da čitate Bludnog sina u različitim životnim dobima. Od samih godina, iskustava, emotivne i psihičke pozicije u kojoj se trenutno nalazite zavisi i kako ćete shvatiti njegovu radnju. Doživljaj i mišljenje menjaće se svakog puta, a opet knjiga neće gubiti žar koji je imala i kada ste je čitali prvi put. Vrlo surova i bez dlake na jeziku otvoriće vam oči i naterati da porazmislite malo više o sebi i svom životu.

kultura,preporuka knjige,preporuka nedelje,čarls bukovski,bludni sin,poluautobiografski roman,roman,knjiga,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.