Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Koliko verzija istine postoji i kako doći do one prave?

Aleksandra Anđelković 13.12.2019. Komentari

Predstava Kabare, Kabare Akademskog pozorišta odigrana je 12. decembra. Predstava je nastala po motivima istoimenog komada Branislava Nedića, a u adaptaciji su iskorišćene pojedine scene komada Prosjačka opera Vaclava Havela, Zvezdana prašina Dušana Kovačevića i Sofija Stavrić ili smrt Spasoja Ž. Milovanovića.

Foto: Aleksandra Anđelković

U centru radnje je nova konobarica Nina, koju u različitim verzijama igraju Petra Nešić, Nina Aritonović, Katarina Pešić i Mirijana Milenković, a u ovom izvođenju je Natalija Stepanović zamenila Nevenu Dimitrijević, koja je igrala u prvobitnoj postavci. Nina se u kabareu sreće sa tri muške figure, a svaka od njih ima svoju verziju istine o poznanstvu sa poželjnom konobaricom. Dugogodišnji šanker u kabareu Marko, kog tumači Borivoje Stojanović, ženskaroš je i nijedna žena mu ne može odoleti, pa u njegovoj verziji istine ni Nina. Drugu mušku figuru predstavlja smešni dostavljač pića, koga je tumačio Dušan Šćepihin, a u ovom izvođenju njegova zamena bio je Nikola StevanovićStefan Nikolić u ulozi je vlasnika kabarea, koji se plaši jedino pravog vlasnika, svoje mame.

U predstavi glumci pokazuju svoje umeće u raznim plesovima, pa i u muškom baletu. Komad prikazuje da je verzija istine onoliko koliko je ljudi, ali da na kraju prava istina uvek izađe na videlo. Predstava je ostala bez kraja, jer pubilka ga nije shvatila, dok tehnika nije sugerisala da je vreme za aplauz. Kada je aplauz počeo, dugo je potrajao i glumci su više puta izlazili da se poklone.

78427202 2534039356879289 358158718677811200 n

Foto: Aleksandra Anđelković

Natalija Stepanović, koja je ovog puta tumačila ulogu Nine, rekla je za Studentski dnevni list da ovaj lik zahteva mnogo više plesa nego glume. Ovo je nešto specifično, nikada nisam radila nešto ovog tipa, jer ima mnogo plesa. Nije bilo toliko izazovno naučiti koreografije, koliko je bilo izazovno igrati tako nešto. Mislim da mnogo u ovakvim predstavama zavisi od toga kakav je kolektiv, a naš je fantastičan. Na probama mi je bilo predivno i mnogo su mi pomogle kolege, shvatili su da sam se tek uključila, kazala je.

O samoj pripremi predstave i o tome kako su se nove kolege uklopile u kolektiv za naš list govorio je Borivoje Stojanović koji je tumačio ulogu Marka. Puno smo radili na predstavi, dosta nam je vremena trebalo, počeli smo sa radom februara, ali je predstava izašla tek maja. Plesne koreografije nam nisu baš bile bliske, trebalo nam je vreme da sve to legne, ali mislim da je sada sve došlo na svoje mesto. Nove kolege su se neverovatno brzo snašle, kao da su tu od početka, svi smo oduševljeni, rekao je.

Publika je salu napustila sa pitanjem: Koliko tačno istina postoji i kako doći do one prave?

akademsko pozorište,kabare kabare,istina,kultura,predstava,Niš,gluma,glumci,verzija,branislav nedić,dusan kovacevic,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.