O tempora, o mores!

Marija Janković 2020.
Komentari

O prolaznosti života i važnosti iskazivanja ljubavi, u melanholičnom duhu i sa umerenom dozom ironije na velika platna 2013. godine došlo je romantično ostvarenje u režiji Ričarda Kertisa − O vremenu (About Time).

Foto: www.indiewire.com

Britanska romantična drama-fantazija pruža nam priču koja zadire u sve sfere jednog prosečnog života. U priču nas uvode, karakteristično za britanske stvaraoce, nesavršeni likovi kako po izgledu tako i po ponašanju, o porodici koja je nesvakidašnjeg sklopa, a opet običnih i posve karakterističnih manira. Glavni junak ove fantazije je Tim, čiju ulogu tumači Domhol Glison, pomalo nespretan, visok, riđ i šarmantan mladić koji za svoj 21. rođendan saznaje od svog oca da svi muškarci u njihovoj porodici poseduju dar putovanja kroz vreme. Taj dar im ne omogućava vratiti se u bilo koje doba, već samo na mesta i trenutke koji su vezani za njihov sopstveni život, a Tim taj dar koristi ne bi li pronašao ljubav svog života. U razvoju priče on upoznaje Meri, iza čijeg lika stoji Rejčel Mek Adams. Meri važi za slatku, pomalo sarkastičnu, načitanu i u ovom slučaju savršenu devojku sa kojom Tim, uz pomoć ovog dara, želi da postigne savršeni odnos. Međutim, kako naš život nije samo naš, već su tu i životi drugih ljudi sa kojima se preplićemo i preklapamo, Tim često rizikuje svoj prvobitni cilj kada je ovaj dar u pitanju kako bi pritekao u ispravljanju životnih grešaka svojih voljenih. U dva sata tople i ironične drame smeštene su prepreke običnih života, provučene kroz fantaziju i nesavršenost, učinivši savrševno skladnu ekranizaciju.

Svi mi putujemo kroz vreme, zajedno, svakog dana... Ali sve što možemo da učinimo je da proživimo ovaj neverovatno obični život.

Ključne reči: preporuka , film , O Vremenu , kultura , drama , fantazija ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.