Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

O tempora, o mores!

Marija Janković 4.1.2020. Komentari

O prolaznosti života i važnosti iskazivanja ljubavi, u melanholičnom duhu i sa umerenom dozom ironije na velika platna 2013. godine došlo je romantično ostvarenje u režiji Ričarda Kertisa − O vremenu (About Time).

Foto: www.indiewire.com

Britanska romantična drama-fantazija pruža nam priču koja zadire u sve sfere jednog prosečnog života. U priču nas uvode, karakteristično za britanske stvaraoce, nesavršeni likovi kako po izgledu tako i po ponašanju, o porodici koja je nesvakidašnjeg sklopa, a opet običnih i posve karakterističnih manira. Glavni junak ove fantazije je Tim, čiju ulogu tumači Domhol Glison, pomalo nespretan, visok, riđ i šarmantan mladić koji za svoj 21. rođendan saznaje od svog oca da svi muškarci u njihovoj porodici poseduju dar putovanja kroz vreme. Taj dar im ne omogućava vratiti se u bilo koje doba, već samo na mesta i trenutke koji su vezani za njihov sopstveni život, a Tim taj dar koristi ne bi li pronašao ljubav svog života. U razvoju priče on upoznaje Meri, iza čijeg lika stoji Rejčel Mek Adams. Meri važi za slatku, pomalo sarkastičnu, načitanu i u ovom slučaju savršenu devojku sa kojom Tim, uz pomoć ovog dara, želi da postigne savršeni odnos. Međutim, kako naš život nije samo naš, već su tu i životi drugih ljudi sa kojima se preplićemo i preklapamo, Tim često rizikuje svoj prvobitni cilj kada je ovaj dar u pitanju kako bi pritekao u ispravljanju životnih grešaka svojih voljenih. U dva sata tople i ironične drame smeštene su prepreke običnih života, provučene kroz fantaziju i nesavršenost, učinivši savrševno skladnu ekranizaciju.

Svi mi putujemo kroz vreme, zajedno, svakog dana... Ali sve što možemo da učinimo je da proživimo ovaj neverovatno obični život.

preporuka,film,O Vremenu,kultura,drama,fantazija,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.