Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Francuski filmski karavan u NKC-u

Sonja Stefanović 11.1.2020. Komentari

Francuski filmski karavan održaće se u Niškom kulturnom centru u periodu od 15. do 17. januara. Projekcije su zakazane za 19 časova i 21 čas.

Foto: www.deeperintomovies.net

Film Tamara prati petnaestogodišnju devojčicu koja ima komplekse zbog svoje kilaže. Da bi se oslobodila loše etikete koju je dobila od svojih vršnjaka u školi, ona odlučuje da preuzme stvari u svoje ruke. Opkladiće se sa najboljom drugaricom da će izaći sa prvim dečkom koji uđe u učionicu. Izabranik je Dijego, najlepši dečko u školi, pa Tamara već vidi kako joj šansa za uspehom izmiče. U filmu igraju Eloiza Marten, Silvija Testo, Ciril Giei, Rajan Benseti i drugi. Režiju potpisuje Aleksandar Kastanjeti.

Reditelj Toni Gatlif u delu Žeronimo pokazuje kako tokom vrelih avgustovskih dana mlada aktivistkinja Žeronimo pokušava da smanji tenziju i konflikte između mladih u kvartu Sen-Pjer. Situacija kulminira kada tinejdžerka turskog porekla, Nil Terzi, pobegne od ugovorenog braka kako bi pronašla mladog Roma, Liki Molina, svog dragog. Njihovo bekstvo rasplamsava sukobe između već zavađenih grupa. Glavne uloge tumače Selin Salet, David Miržija i Rašid Jus.

celine sallette actress geronimo movie poster tony gatlif affiche film 2

Foto: www.films7.com

Na repertoaru se našao i film Nisam đubre u režiji Emanuela Finkiela. Nakon što je brutalno napadnut na ulici, Edi lažno optužuje Ahmeda, idealnog krivca, koga je uočio na ulici nekoliko dana pre napada. Dok Ahmed upada u kandže pravosudnog sistema, Edi se trudi da nastavi normalnim tokom život sa suprugom i sinom. Dobija novi posao i sve izgleda kao da se vratilo u normalu. Međutim, polako ga pritiska breme njegovog nemoralnog postupka. Rizikujući da izgubi sve, Edi će pokušati da otkrije istinu. U glavnim ulogama su Nikola Divošel, Melani Tjeri i Marin Kajon.

Film Fatima predstavlja priču o ženi koja živi sama sa dvema ćerkama − buntovnom petnaestogodišnjakinjom Suad i osamnaestogodišnjom Nesrin, koja je upravo upisala medicinu. Fatima teško usvaja francuski jezik i doživljava ga kao frustraciju u svakodnevnim odnosima sa ćerkama. Njih dve su njen ponos i pokretač u životu, ali i razlog za nemir i brigu. Kako bi im obezbedila najbolju moguću budućnost, Fatima radi kao čistačica sa nezgodnim radnim vremenom. Jednog dana pada niz stepenice i postaje sprečena da radi, pa na arapskom jeziku piše sve ono što do tada nije mogla da kaže svojim ćerkama na francuskom. Reditelj filma je Filip Fokon, dok glavne uloge tumače Sorija Žerual, Zita Anro i Kenza Noa.

MV5BMDVlZjhkOGItOGIxZC00ODg5LWJmODYtYjhjNjliMjY1NWE3XkEyXkFqcGdeQXVyNTc2OTczMjQ. V1

Foto: www.imdb.com

Radnja filma Leto počinje 1971. godine. Ćerka seljaka Delfin seli se u Pariz kako bi otišla od porodice i stekla finansijsku nezavisnost. Karol je Parižanka. Ona se zabavlja sa Manuelom i aktivno učestvuje u počecima feminističkog pokreta. Kada se Delfin i Karol upoznaju, njihova ljubavna priča će im zauvek promeniti živote. Režiju potpisuje Katrin Korsini, a u filmu glume Sesil de Francs i Izia Ižlenm Noemi Lvovski.

Reditelj Paskal Feran u filmu Bird People prikazuje hotel u blizini aerodroma Roasi, gde jedan američki informatički inženjer u prolazu, pod pritiskom profesionalnih i emotivnih problema, odlučuje da radikalno promeni tok svog života. Nekoliko sati kasnije, život jedne mlade spremačice potpuno je izbačen iz koloseka usled jednog natprirodnog događaja. Glumačku postavu čine Džoš Čarls, Anais Demustije i Rošdi Zem.

Kako navode organizatori, Francuski filmski karavan je program koji za cilj ima promovisanje francuskog filma širom Srbije u partnerstvu sa lokalnim kulturnim centrima. Ulaz je slobodan.

kultura,film,KARAVAN,niški kulturni centar,francuski filmovi,Niš,Francuska,filmovi,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.