Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Brutalna istina koja nam je potrebna

Emilija Kostić 3.2.2020. Komentari

Rekvijem za snove (Requiem for a dream) je američka filmska drama iz 2000. godine, reditelja Darena Arnofskog (Darren Arnofsky), snimljena po istoimenom romanu Hjuberta Selbija mlađeg (Hubert Selby Jr). Ovo je film o tamnoj strani čoveka, o iskrivljenom, trulom i ništavnom naličju gladne čovekove duše koja proždrljivo guta sve snove i nade koje čuče u njemu. Rekvijem za snove je pogled s druge strane ulice koju nikad niste smeli preći.

Foto: www.film.ru

Sara Goldfarb je usamljena udovica koja živi u malom stanu, otuđena od društva, a i sebe. Ona sve svoje vreme provodi gledajući televiziju, a ponajviše emisiju koju vodi šarmantni voditelj koji navodi dva pravila za uspešan život, a to je ishrana bez crvenog mesa i slatkiša. Njen besmislen život prekida neočekivani telefonski poziv u kome joj glas sa druge strane slušalice saopštava da je pozvana da učestvuje upravo u toj emisiji. Njen život odjednom dobija smisla. Želeći da obuče svoju crvenu haljinu morala je da smrša. Posećuje doktora koji joj pripisuje tablete za mršavljenje i polako postaje zavisnik koji srlja u sopstvenu propast. Njena zavisnost međutim leži u nečemu mnogo dubljem. Traga za potvrdom vlastitog identiteta kojeg mora uništiti kako bi stala u crvenu haljinu i izašla pred lica publike. Ona je moderni antijunak u sutonu čovečanstva, žrtva televizije i nezaustavljivog potrošačkog društva.

Tu se javlja i njen sin Hari sa devojkom Marion. Oni su mladi ambiciozni par na vrhuncu svoje ljubavi. Puni su snova za čije ostvarenje im fali samo mrvica. Surovi kapitalizam im je progutao snove. Čine sve kako bi se domogli novca koji im je jedini izlaz iz prljavog  života i zavisnosti od droge u kojoj su se našli. Droga im paradoksalno daje želju i zadovoljstvo sopstvenim životom. Oni su simbol nepokolebljive mladosti koja sebe uništava, razapeta između sveta koji jeste i sveta koji žele da bude, a nikada neće postati.

Konačno moramo prihvatiti potpunu odgovornost za svoja dela, za sve što smo uradili i za sve što nismo.

Ovaj film će vas naterati da se suočite sa sobom i svojim životom i promeniti vas barem za dlaku. Za tugu i bol koju osećate umnogome je zaslužna lepota kinematografije. U prvi plan su stavljeni likovi u širokom kadru, ceo film ima neki bledunjavo zeleni podton i tera vas da sagledate svet bez ružičastih naočara. Kadrovi koji fokusiraju samo lica likova daju osećaj kao da se nalaze odmah ispred vas. Ti ljudi, taj svet je bliži vama nego što mislite. Iskrenost, brutalnost i srceparajući momenti su ono što ovaj film čine neponovljivim i prvim na listi za geldanje. Pogledajte unutar sveta u kome živimo. Jedina reč koja može opisati ovaj film i život jeste, gnusno na predivan način.

kultura,preporuka nedelje,preporuka filma,rekvijem za snove,Daren Aronofski,drama,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.