Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Gde je početak?

Jovan Živković 9.2.2020. Komentari

Početak (Inception) je naučnofantastični triler iz 2010. godine koji kroz visokobudžetnu akciju i putovanje kroz svet snova govori o suočavanju sa samim sobom. Režiju potpisuje Kristofer Nolan − po oceni kritičara, jedan od najinovativnijih režisera današnjice. Film je dobio četiri Oskara, nagradu BAFTA, Zlatni Globus i brojne druge nagrade. U glavnoj ulozi je Leonardo Dikaprio, a ostale uloge tumače Elen Pejdž, Ken Vatanabe, Džozef Gordon-Levit, Tom Hardi i drugi.

Foto: www.wall.alphacoders.com

Dom Kob je kriminalac koji pomoću mašine ulazi u snove drugih ljudi i krade informacije od njih. Zbog svoje mračne prošlosti, primoran je da koristi svoje jedinstvene sposobnosti kako bi zajedno sa svojim timom izvršavao prljave poslove koje mu poveravaju razne korporacije. Zaplet nastaje kada ga poslednja meta pronađe i uceni da radi za nju. On dobija zadatak da u novu metu usadi određenu ideju − treba da navede čoveka da se odrekne nasledstva. Nagrada koja mu se nudi ako uspešno obavi posao jeste brisanje njegove prošlosti i povratak kući. Osim same prirode posla, podsticanja ideje i odlaska u najdublja mesta ljudskog uma, kao problem javlja se upravo njegova prošlost koja mu se konstantno javlja u snovima i sa kojom će morati da se suoči kako bi izvršio zadatak. 

Java i san se neprestano prepliću i granice između njih polako blede, žonglirajući moždanim vijugama gledalaca. Tako se najverodostojnije može opisati ovaj film. Nolan je iskoristio kompleksnost snova kao pojave kako bi stvorio čitav novi svet ispunjen sopstvenim pravilima. Zbog toga je radnja filma složena i zahtevna za praćenje. Početak neće reciklirati pojedine scene, već će priča nastaviti da se razvija oslanjajući se na reproduktivne sposobnosti publike. Iako je film prilično težak za gledanje, upravo u njegovom dekodiranju leži njegova najveća čar. Aspekt sporednih glumaca je manje naglašen. Osim glavnog junaka, s kojim se postepeno upoznajemo tokom filma, nismo dublje upoznati ni sa jednim drugim likom. Njihovi životi, ciljevi i ambicije, kao i razlozi njihovih postupaka nisu dovoljno definisani, tako da ostajemo samo površno upoznati sa ostalim likovima. Zbog toga se stiče utisak da je njihova uloga da budu samo deo radnje, a ne njeni nosioci.

Specijalni efekti su odlični i pružaju nam osećaj kao da se zaista nalazimo u svetu snova. I pored toga što je film dobio Oskara za efekte, njihov potencijal nije u potpunosti iskorišćen, jer Nolan nije želeo da oni preuzmu primat nad pričom kod gledalaca. Zvučni efekti su takođe na visokom nivou, što dokazuju čak dva Oskara iz ove kategorije − za najlepši zvuk i za najbolju montažu zvuka. Kroz film se provlači pesma Edit Piaf iz 1956. godine Non je ne regrette rien

kultura,film,filmovi,početak,inception,kristofer nolan,preporuka nedelje,preporuka filma,triler,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.