Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Ljiljana Stjepanović: Gluma diže iz mrtvih − kad stanem na scenu bolest ne postoji

Aleksandra Anđelković 13.2.2020. Komentari

Predstava Lepotica Linejna odigrana je 11. februara u Narodnom pozorištu. Rađena je po tekstu Martina Magdona, režiju potpisuje Miloš Jagodić, a uloge tumače Ljiljana Stjepanović, Jelena Stajkovac, Dejan Tončić i Nikola Rakić.

Foto: Sonja Stefanović

Komad je nastao u saradnji Kruševačkog pozorištaArt tema iz Beograda. Publika je imala priliku da vidi jedan neobičan odnos majke i ćerke, šta se krije iza zatvorenih vrata porodice i kako međusobna posesivnost roditelja i dece može da utiče na njihove živote. Nakon predstave, glumica Ljiljana Stjepanović, koja tumači lik majke u ovoj predstavi, govorila je za Studentski dnevni list o samoj predstavi, profesiji kojom se bavi, kao i o svojim daljim planovima.

Koliko se, po Vašem mišljenju, često dešava da roditelji i deca zbog međusobne posesivnosti unište živote jedni drugima kao što je slučaj u ovoj predstavi?

Ljiljana: Lično ne verujem u to, jer smatram da je taj odnos svetinja. Ali takvi slučajevi postoje, naravno, očigledno je da postoje. Uloga majke u predstavi Lepotica Linejna je nešto najdrastičnije sto sam odigrala u životu, a pre svega sam majka i baka.

Kako ste se pripremali za ovu ulogu?

Ljiljana: Kada sam dobila ulogu jako mi je bilo teško, moram da priznam. Polazim, pre svega, od nekog svog stava i kada je to negativno meni to jako teško pada. Međutim, ne može čovek da pobegne od teksta. Potrudila sam se da ga u prvom delu učinim malo simpatičnijim, da moja uloga bude šarmantna i smešna, ali tekst je takav kakav jeste. Takvih žena, nažalost, sigurno ima. Ne samo žena, već i muškaraca.

Koju poruku ste želeli da pošaljete publici ovom ulogom?

Ljiljana: Porodica je svetinja i stvari poput ovih u predstavi ne treba da se dešavaju. Roditelji treba da štite decu, ali i deca moraju biti nežnija prema roditeljima.

Po Vašem mišljenju, u kojoj meri je život u maloj sredini teži nego život u velikom gradu?

Ljiljana: Ne mislim da je tako, naprotiv. Mislim da je život u maloj sredini plemenitiji i opušteniji nego život u velikom gradu. Život u velikom gradu postaje kao život u džungli. Evo, ovde u Nišu isto je kao i u Beogradu. Verovatno se i ne srećete i ne družite onoliko koliko biste da živite u manjoj sredini.

Da li su uloge koje su za Vas predstavljale najveći izazov ujedno bile i najteže za pripremu?

Ljiljana: Ovo mi je jedna od najtežih uloga koje sam odigrala. Veoma teško mi je pala, jer ljudi reguju tako da samo čekam da neko skoči na scenu i stvarno me zadavi (smeh). Ovo nismo igrali godinu dana zbog moje bolesti, ja sam večeras imala i napad alergije na sceni, nadam se da to nije smetalo. U svakom slučaju, sve je dobro prošlo, publika je bila divna i stvarno hvala Nišlijama na ovakvom dočeku.

85098059 815217178995799 5999683521369604096 n

Ekipa predstave Lepotica Linejna; Foto: Sonja Stefanović

Mislite li da ste barem malo svojom ulogom u seriji Selo gori, a baba se češlja skrenuli pažnju ženama u Srbiji na jednu tako važnu stvar kao što je rak dojke?

Ljiljana: Apsolutno. Mi nismo to samo obradili u seriji, već smo pravilii čitavu kampanju oko toga. Išli smo i na Kliniku za onkologiju i posećivali te žene, a za njih je bio poseban doživljaj kada im se pojavi Radojka. Za mene je to bilo fascinantno. Najpre sam bila šokirana kada sam videla kako te žene izgledaju, prikačene na aparate i bez kose. Nada koju one osete kada vide Radojku koja se izlečila u seriji nešto je zbog čega bi trebalo češće upražnjavati takve aktivnosti. Trebalo bi da povremeno neko ko se izlečio ode tamo i da tim ženama neku nadu, da im da povod da očekuju izlečenje.

Odigrali ste veliki broj uloga u serijama. Kako gledate na to što ste tokom emitovanja tih serija postali svakodnevno prisutni u životima gledalaca?

Ljiljana: Pa, šta fali? Jesam li loša? (smeh). Smatram da je ovo posao kao i svaki drugi. Ja ga radim s ljubavlju i volim to što me publika voli, to mi znači.

Vaša najstarija unuka je upisala glumu i Vi često ističete koliko ste ponosni na nju. Kakav je Vaš stav prema onoj izreci koju glumci često koriste: Jedino teže od toga biti glumac, jeste biti glumica?

Ljiljana: To su gluposti. Presrećna sam što radim ovaj posao, obožavam ga i diže me iz mrtvih. Bila sam u jako lošem fizičkom stanju, ali kada stanem na scenu bolest ne postoji. Gluma mi daje energiju i snagu. Zašto bih ja svoje dete, koje obožavam, svoju najstariju od četiri unuke, savetovala da se ne bavi glumom? Razumem donekle taj negativan stav o bavljenju glumom, ali za mene su to gluposti. Mene gluma ispunjava. Ako radiš nešto što te ne ispunjava, ize’m ti život.

Mnogi glumci na početku karijere imaju određene uloge koje veoma žele da igraju. Da li postoje uloge koje Vi želite, a još uvek ih niste odigrali?

Ljiljana: Mnogo njih, još uvek. Lepotice mi nikada nisu dali, ne znam zašto mi uvek babe daju da igram (smeh). Igrala sam razne uloge, ali zbog ovog mog glasa i energije najviše sam igrala malo ozbiljnije uloge. Nije meni to smetalo. Igrala sam i u Pozorištu na Terazijama, koje je moje matično pozorište, gde sam već 45 godina, uveliko kao penzioner, ali još uvek imam neke predstave. 

Šta biste poručili mladima koji žele da se bave glumom?

Ljiljana: Poručila bih im da ne odustaju. Ako zaista vole glumu moraju biti uporni. Naravno, prvo moraju proveriti da li imaju talenta. Ako imaju talenta, moraju i puno da čitaju, to je osnovno.

Koji su Vaši dalji planovi? Gde Vas možemo gledati?

Ljiljana: Trebalo bi da krene da se prikazuje serija koju sam prošlog leta snimala. U pitanju je serija Nek ide život i u njoj tumačim ulogu jedne majke koja podvodi ćerku. Zanimljiva je serija. Kratko traje i divna je ekipa, igraju mladi glumci. Divno smo sarađivali dok smo snimali i mislim da je svaka epizoda priča za sebe. Biće to zanimljivo gledaocima, naročito mladima.

kultura,pozorište,pozorište na Terazijama,narodno pozoriste nis,kruševačko pozoršte,gluma,Lepotica Linejna,Ljiljana Stjepanović,intervju,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.