Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

U rat za sveti gral

Jovan Živković 17.2.2020. Komentari

Fate/Zero je anime iz 2011. godine rađen po noveli Gena Urobučija, u režiji studija Ufotable. Iako je 2006. godine izašao Fate/stay night, njega je radio studio Deen, te se Fate/Zero smatra prvim animeom iz Fate serijala. Kasnije je napravljen i rimejk pod nazivom Fate/stay night: Unlimited blade works. Anime je podeljen u dve sezone i ukupno broji 25 epizoda. Pripada žanru akcije i fantastike.

Foto: animeshdsubesp.wordpress.com

Sveti gral je drevna relikvija i onome ko ga pronađe ispunjava svaku želju. Velike tri čarobnjačke porodice zapečatile su njegovu moć i organizovale ratove za njega. Ratovi se odvijaju onda kada gral poželi. On sam bira po jednog predstavnika iz tri velike porodice, kao i još četvoro koji će učestvovati u ratu. Svako od njih je u obavezi da sebi nađe slugu koji će ga pratiti tokom rata. Sluge dolaze iz istorije, mitova i legendi. Svaki sluga pripada jednoj klasi: vitez, strelac, kopljonoša, jahač, ubica, čarobnjak ili berseker. Samo jedan par može biti pobednik.

S obzirom na to da je ovo battle royal, odnosno borba svakog protiv svakoga, nemamo glavnog lika. Kako se likovi nameću kao nosioci radnje, priča uporedo sa razvojem prati i njihovu karakterizaciju. Svako od njih ima svoju istoriju i svoje motive. To mogu biti: novac, tradicija, ljubav, želja za dokazivanjem ili želja za ubijanjem. I te kako je zanimljiv prikaz tih drevnih heroja, odnosno toga kakve su ličnosti oni bili. Poseban akcenat stavljen je na odnos između likova, pre svega, između partnera. U nekim slučajevima gospodar i sluga funkcionišu shodno titulama koje poseduju, a u nekim neguju partnerski ili neprijateljski odnos. Priča se, takođe, u velikoj meri oslanja na pravila koja je sveti gral propisao. Pravila dodatno utiču na složenost radnje i kao mana animea može se izdvojiti njihovo forsiranje od samog početka. Zaplet počinje već od prve epizode, te se od gledalaca konstantno zahteva da povezuju dešavanja sa ekrana. 

Studio Ufotable izdvojio je veću količinu novca za ovaj anime. Animacija je urađena na najvišem mogućem nivou, što se posebno može primetiti kod sceni borbi gde je pažnja posvećena i detaljima. Zastupljena je velika paleta boja, dok sam crtež odlikuju kratke koture linija. Takođe, anime broji dve uvodne i dve završne špice.

kultura,preporuka nedelje,preporuka,anime,sveti gral,akcija,fantastika,fate zero,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.