Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Filip Radivojević: Nijedna nevolja ne treba da razruši porodicu

Jovan Živković 27.2.2020. Komentari

Predstava Ako se probudiš ili kao da je važno odigrana je 28. februara u Narodnom pozorištu. Petočlana glumačka postava predstavila je publici jednu surovu, ali i krajnje realnu porodičnu dramu.

Foto: Jelena Todorović

Komad je rađen po tekstu Isidore Milosavljević i u režiji Nenada Todorovića, u koprodukciji Narodnog pozorišta Leskovac i Prištinskog pozorišta sa privremenim sedištem u Gračanici. Predstavu je otvorilo obraćanje dvoje glavnih glumaca publici, uz objašnjenje kako su se upoznali. Priča prati njihovu porodicu nekoliko godina kasnije, kao i turbulentne odnose u njoj. Uloge su tumačili Maja Janković, Ivan Janković, Filip Radivojević, Nataša Stanković i Maja Jovanović. Nakon predstave, Filip Radivojević koji tumači ulogu sina Lazara, govorio je za Studentski dnevni list o predstavi, o tome kako je doživeo ovu ulogu, kao i o značaju porodice danas.

Kako doživljavate ovu predstavu i kako ste zadovoljni reakcijama publike na nju? 

Filip: Ovo je jedna od mojih omiljenih predstava u kojima glumim. Večerašnjom izvedbom sam jako zadovoljan. Publika ju je jako lepo prihvatila, baš onako kako treba da prihvati jednu predstavu ovakve vrste, što je na kraju i nagradila aplauzom.

Koliko je ova uloga bila zahtevna za Vas?

Filip: Nije bila zahtevna fizički koliko je bila zahtevna psihički. Trebalo je ući u problematiku deteta koje živi u porodičnom okruženju gde su svađe konstantne, što je danas svakodnevnica. Zajedno smo sa našim rediteljem Nenadom Todorovićem hteli da izbegnemo neke stvari, da očistimo komad od svega patetičnog i da iznesemo to kao da je nešto najnormalnije što se dešava svakodnevno. 

Kakav je osećaj biti deo toliko surovo realne priče? 

Filip: Bilo nam je teško zato što je rađeno po istinitom događaju. Jedan dečak je pao sa zida na Tašmajdanskom parku i bio u komi šest godina. Tri dana pre premijere saznali smo da je taj dečak preminuo. I sama spisateljica Isidora Milosavljević je po tom motivu napravila ovu predstavu. Zbog toga što smo znali da se to stvarno desilo bilo je veoma teško ostati profesionalan, ne primiti to toliko k srcu i odraditi maksimalno dobar posao.

87821643 1470662546444852 3048356268151406592 nPredstava Ako se probudiš ili kao da je važno; Foto: Jelena Todorović

Koja je glavna poruka predstave?

Filip: Predstava nosi snažnu poruku. Svako ko je bio večeras u publici mogao se pronaći bar u jednom trenutku. Ne mora da bude tragično kao što je ova završnica, ali postoje segmenti koje svako može da izvuče i da kaže: Aha, to sam ja. Kakva god nevolja da se desi unutar porodice, ona ne treba da razruši tu porodicu, već da tu vezu učvrsti, jer na kraju nemamo nikog drugog osim članova porodice

Gde nastaje problem u takvim situacijama? Da li postoji neko u koga možemo uperiti prstom i reći da je krivac?

Filip: Jako je teško to uraditi. Ne može niko da krivi ni majku, ni oca, ni dete. Nikog! To je verovatno bio veliki udarac u tom trenutku za ovu porodicu i samo su pukli

Ova predstava je već ostvarila zapažene uspehe i pokupila dobre kritike. Šta još možemo očekivati od nje i gde ćemo je gledati?

Filip: Sa ovom predstavom gostujemo u Novom Sadu 11. marta, a potom u Šapcu. Očekujemo da ova predstava bude selektovana za neke od najznačajnijih festivala koji se tiču pozorišta unutrašnjice i da na taj način predstavimo Leskovačko pozorište.

Kakvi su Vaši planovi na profesionalnom i ličnom nivou?

Filip: Radimo dečiju predstavu Bajka o bajatom pasulju koju je režirao Ljubiša Barović. Premijera će biti 8. marta. Nakon toga spremamo Hasanaginicu i Večeru budala, potom još dve dečije predstave − Džinovsku zavrzlamu i Uspavanu lepoticu. Što se mojih ličnih planova tiče, u svom sam matičnom pozorištu, dok sam po potrebi u Beogradu. Radi se punom parom, pa ćemo videti kako će biti.

kultura,filip radivojević,Ako se probudiš ili kao da je važno,predstava,narodno pozorište,intervju,leskovačko pozorište,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.