Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Što veći ulog, to veći rizik

Dragan Jevremović 1.3.2020. Komentari

Nepisano pravilo u kockanju je to da je dobitak slučajnost, a gubitak pravilo. Šta je najgore kod kockarske zavisnosti? To što kockar kao jedini izlaz iz krizne situacije vidi veliki dobitak, ali u većini slučajeva upravo kocka ga i dovede u tu kriznu situaciju. Film Neobrađeni dragulji govori upravo o tome. U pitanju je priča o čoveku koji ima velike dugove, zavisnost od kockanja, zahtevnu porodicu i još zahtevniju ljubavnicu.  U želji da sve održi u savršenoj ravnoteži pravi niz opklada sa visokim ulozima.

Foto: www.inlander.com

Neobrađeni dragulji (Uncut gems) je triler u režiji Džosa Safdija i Benija Safdija iz 2019. godine. Priča prati Haurda Ratnera, juvelira iz Njujorka kojem za vrat dišu uterivači dugova. Hauard nije tip osobe koji igra na sigurno i zaokupljen je pravljenjem kombinacija pa ne uviđa da gubi konce. Slamku spasa vidi u etiopijskom opalu, prelepom dragom kamenu. Međutim, kada dopusti košarkaškaškoj zvezdi Kevinu Garnetu da ponese opal sa sobom na utakmicu, Hauard će svoj složeni život još više zakomplikovati

Glumačku postavu predvodi Adam Sendler. Dugo je vladalo mišljenje da je Sendlerov maksimum igranje u komedijama, ali ovim filmom dokazao je da je pravi neobrađeni dijamant. Osim Sendlera, ovo je filmski debi bivšeg NBA košarkaša Kevina Garneta koji je za početak imao zadatak da igra samog sebe. Tu su još i Lakit Stenfild, Džulija Foks, Tomi Kominik i drugi. Kao i u prethodnim filmovima braće Safdi, ovaj film na leđima nosi glavni lik. Maestralna izvedba Adama Sendlera vuče ka tome da gledaoci gaje empatiju prema ovom liku iako on ima mnogo više mana nego vrlina. Ni sami autori se nisu mnogo potrudili da prikažu previše pozitivnih strana Hauarda Ratnera, ali Sendler je nekako uspeo da izvuče poslednji delić ljudskosti iz ovog lika.

Adam Sendler je osvojio Spirit nagradu za najboljeg glumca, a braća Safdi za najbolju režiju. Neobrađeni dragulji je izuzetno napet i potpuno nepredvidljiv film, u kome je na odličan način prikazan čovek koji je spreman da rizikuje sve. Da li će mu se rizik isplatiti?

kultura,preporuka filma,film,Neobrađeni dragulji,kocka,Adam Sendler,Huad Ratner,triler,Uncut gems,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.