Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

„The Neon Demon” − film koji drugačije diše

Tamara Radovanović 26.3.2020. Komentari

Danski reditelj Nikolas Vinding Refn je 2016. godine režirao horor triler pod nazivom The Neon Demon. Osim Eli Fening, koja je u glavnoj ulozi, glumačku postavu čine Kijanu Rivs, Karl Glasman, Ebi Li, Bela Hitkot i drugi. Zbog prilično ekscentričnih scena, neki kritičari tražili su cenzuru ovog ostvarenja. U svakom slučaju, Refn je linčevskim stilom kreirao nesvakidašnju, mračnu razglednicu iz sveta mode.

Foto: www.letterboxd.com

Džesi je ambiciozna šesnaestogodišnjakinja koja želi da se bavi manekenstvom, zbog čega se seli u Los Anđeles. Iako ta odluka najpre deluje vrhunski, ona ubrzo shvata da uspeh u svetu mode ima veoma visoku cenu. Džesi se susreće sa drugim manekenkama koje su opterećene svojim izgledom i koje su spremne da odu veoma daleko da bi dobile ono što ona ima. Na svom prvom snimanju upoznaje mladog fotografa Dina, sa kojim počinje intenzivnije druženje, kao i šminkerku Rubi, koja se odmah postavlja zaštitnički prema njoj. Iako je na prvi pogled prosečna devojka, Džesi ima nešto što je izdvaja od ostalih. 

Najjači adut ovog filma definitivno je estetika. Svaki kadar je u audio-vizuelnom smislu perfektan i simetričan, čemu dodatno doprinose neonska svetla i efektna elektronska muzika u pozadini. Šminka i kostimi su pažljivo odabrani i čine estetski učinak još boljim, što nije iznenađujuće s obzirom na to da je u fokusu filma moda. Na veoma zanimljiv način postignuto je da atmosfera istovremeno bude mračna i šarena. Osim toga, akcenat je na slikovitom prikazu detalja, poput uvek punog Meseca iznad Los Anđelesa, nameštaja, klubova, motela, napuštenih vila...

neon demonFoto: hwww.craigdilouie.com

Sam scenario pak ne može se smatrati tako savršenim, naprotiv. Neminovno je da je film pun simbola i da zahteva veliko angažovanje gledalaca, ali radnja je u pojedinim delovima prilično spora, dosta je praznog hoda i premalo dijaloga. Ono što najviše može zasmetati jeste činjenica da se ovaj film nikako ne može svrstati u horor trilere, kako je zvanično okarakterisan. Ti žanrovi su ovde svakako zastupljeni, ali u kombinaciji sa drugim žanrovima i podžanrovima, sa kojima čine hibridnu celinu. Takođe, The Neon Demon je jedan od onih filmova koji na gledaoca ostave snažan utisak, ali tako da ni sam gledalac nije siguran da li je taj utisak dobar ili loš. 

Refn insistira na efektu šoka i bez najave nam servira vrlo nelagodne scene, izbegavajući konvencije. Glavnu junakinju prilično brzo transformiše iz povučene, naivne devojke u nešto sasvim suprotno. Uprkos naizgled površnoj radnji, shvatiti ovaj film kao puku kritiku modne industrije, horor priču za zastrašivanje ili pak poučnu dramu o jednoj tinejdžerki − značilo bi banalizovanje. Zbog toga je najbolje da svako pojedinačno traga za poentom i značenjima gomile simbola. 

Ne umem da pevam. Ne umem da plešem. Ne umem da pišem. Nemam prave talente. Ali, lepa sam i mogu da zarađujem od toga.

kultura,preporuka,preporuka nedelje,preporuka filma,film,the neon demon,triler,misterija,nikolas vinding refn,horor,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.