Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Lična karta savremenog društva

Jovan Živković 31.3.2020. Komentari

Paranoia Agent (Mousou Dairinin) je anime iz 2004. godine koji broji 13 epizoda. Izvršni direktor, a ujedno i autor je Satoši Kon, dok je produkciju radio studio Madhouse. U pitanju je triler sa blagim elementima komedije i horora. Osnovni motivi ovog animea su socijalna hijerarhija, apatija i medijski hajp. Paranoia Agent se ne može smatrati pukom ekranizovanom kritikom savremenog društva. Kvalitet ovog dela dozvoljava mu da se predstavi imenom i prezimenom te pojave.

Foto: www.recommendmeanime.com

Priča u početku prati Tsukiko Sagi, mladu dizajnerku zaduženu za kreiranje maskota u jednoj velikoj japanskoj kompaniji. Ona je postala poznata zahvaljujući svojoj prethodnoj maskoti, plišanoj roze igrački zvanoj Maromi. Upravo zbog tog prethodnog uspeha i pohvala kolega, Tsukiko sebi stvara svojevrstan pritisak koji je polako vuče ka depresiji. Jedne večeri, ona postaje žrtva napada i sledećeg dana u bolnici posećuju je dva policajca, kojima napadača opisuje kao dečaka sa crvenim kačketom na rolerima, naoružanog zlatnom bejzbol palicom. Kako je Tskukiko poznata, do priče dolaze i mediji koji je dalje šire i preuveličavaju, a počiniocu daju nadimak Mali batica. On postaje medijski fenomen, a priča dalje prati njegove žrtve.

Anime je sam po sebi epizodičnog karaktera. Ali, to ne bi smelo da Vas zavara, jer, da biste razumeli poentu kraja, anime od Vas traži da mozak konstantno držite uključenim. Da je radnja više od epizodične, najbolje svedoči to što se, i pored činjenice da se većina epizoda bavi jednim likom, svi likovi javljaju kao pratioci u prethodnim epizodama. Kroz svojih 13 epizoda, Paranoia Agent se bavi aktuelnim društvenim problemima, od onih individualnih, kao što je gubitak identiteta, do onih krupnih, poput medijskog izazivanja neopravdane panike. Serija je zbog toga preplavljena raznim simbolima modernog sveta.

Foto: psychodrivein.com

Kao što ste Već mogli namirisati, likovi se javljaju kao nosioci radnje. No, broj likova nije uopšte zanemarljiv. U pitanju je čitava plejada različitih karaktera. Svi oni vode neke svoje bitke na neke svoje načine, pokušavajući da postanu deo sveta ili pak bivaju otuđeni od ostatka sveta. Anime im maksimalno posvećuje pažnju i daje im prostora za karakterni razvoj, usput se oslanjajući na njih kao na glavne delove slagalice. Na taj način, stvara se balans između radnje i likova. Glavni antagonista serijala je taj Mali batica, maloletni razbojnik, koji bejzbol palicom napada ljude. Njegovi motivi i identitet ostaju nepoznati do samog kraja, kada shvatate da ste od početka znali ko je on. Verovatno jedina mana ovog animea jeste to što radnja ne uspeva uvek da posledice zadrži u marginama realnosti, te u nekoliko navrata nerealne aktivnosti ostavljaju posledice po stvarni svet. To, ipak, ne utiče u velikoj meri na sam tok i rasplet fabule.

Animacija je urađena na zavidnom nivou, bez lažne ili prikrivene pretencioznosti. Crtež je krajnje realan, sa izuzetkom pojedinih likova čiji karikaturalni izrazi lica služe da nam približe profile njihovih ličnosti. Glasovna interpretacija je takođe veoma dobra, što je rezultat uspešne selekcije glasova kojoj Satoši pridaje mnogo značaja. Počevši od Mamiko Noto, koja je sa Satošijem sarađivala u filmu Tokyo Godfathers, a koja ovde igra Tsukiko, većina glasovnih glumaca je već sarađivala sa njim na nekom projektu. Muzika je dobro usklađena sa radnjom i odlično dočarava emocionalni naboj određenih scena. Uvodnu Dream Island Obsessional Park i završnu špicu White Hill – Maromi’s Theme napisao je Susumu Hirasava, kao i ostatak muzike koja se provlači kroz anime.

Za bolje poznavaoce japanske kinematografije ime Satoši Kon znači puno. Poznat je po anime filmovima Perfect BlueMillennium ActressTokyo Godfathers, kao i po filmu Paprika iz 2006. godine, iz koga je Kristofer Nolan ukrao pojedine scene za svoj film Inception. Gotovo sva Satošijeva dela bave se socijalnim pitanjima i problemima. Njegovo ime među zapadnim kolegama, kritičarima i novinarima poznato je koliko i ime Hajaa Mijazakija, jedinog japanskog reditelja nekog animiranog filma koji je uspeo da ponese titulu Oskara, za ostvarenje Spirited Away. Studio Madhouse jedan je od najpoznatijih u Japanu. Death NoteOne Punch ManHunter x Hunter samo su neka od popularnih ostvarenja iz ansambla ovog studija. 

Paranoia Agent na IMDb-u ima ocenu 8.1 od 10, dok je na MyAnimeList-i ocenjen ocenom 7.7.

kultura,kritika,preporuka,preporuka nedelje,preporuka serije,anime,Japan,paraonioa agent,satoši kon,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.