Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Kada se zaroni u svet simbola i skrivenih rešenja

Nevena Ivanović 6.4.2020. Komentari

Omiljeni trenuci glavnog junaka ovog Bulićevog romana su oni kada zaroni u svet simbola, u oazu skrivenih rešenja. Na taj način beži od realnosti i kako autor piše u svom delu, novinar Novak Ivanović pokušava da otkrije tajne nemorala, krvi i bezakonja. Omaž istraživačkom novinarstvu, ali i svim novinarima sa kojima je Vanja Bulić radio svakako predstavlja knjiga Viza za nebo. 

Foto: Nevena Ivanović

Nakon romana Simeonov pečat, Jovanovo zaveštanje, Dosije Bogorodice i Teslina pošiljka, autor bestselera nastavlja da prati istraživanja novinara crne hronike. Radnja ove misterije zasnovana je na ubistvu vlasnika noćnog kluba Sova, Laleta Svica, nekadašnjeg žestokog momka sa beogradskog asfalta. Traganje za pozadinom krvavog gogađaja navelo je Novaka Ivanovića na delovanje, jer policija zanemaruje i zataškuje zločin. Takođe, nije slučajno on izabran i nije slučajno njemu dojavljeno anonimnim pozivom za ubistvo.

Kriminal, seks-afere, mreža korupcije, sprega vlasti deo su ove priče. Istetovirani Beli anđeo, replika čuvene mileševske freske, na grudima žrtve šalje zagonetnu poruku. Postavlja se i pitanje: Gde se krije rukopis koji će promeniti istoriju? Tokom čitanja, ali i na samom kraju, čitaocu je ostavljeno prostora da razmišlja, pa čak da i sam negde donese zaključak. Surova realnost koja se nekada događala prisutna je i dalje, a ovom knjigom autor želi da prikaže kako se nekada tragalo za istinom. Kroz informacije o relikvijama, kriminalu, radu novinske redakcije i drugih stvari, ljubitelji Bulićevog pera nesumnjivo će prepoznati njegov stil pisanja. Međutim, moguće je čitati i razumeti delo iako niste do sada upoznati sa njegovim radom.

Posebno dopunjeno izdanje ove knjige otkriva zbog čega je autor bio inspirisan da napiše delo. Pored toga, putokaz je i za čitanje priče. Istorija freske, krađe crkvenog blaga iz srpskih manastira, kriminal tokom 90-ih godina 20. veka, ubistva Giške, Belog, Arkana, Badže, informacije o nemačkom publicisti Hansu Peteru Rulmanu, takođe predstavljaju dopunu. Naslov knjige pozajmljen je iz beogradskog podzemlja.

Viza za nebo,vanja bulic,preporuka knjige,Beli anđeo,kriminal,istraživačko novinarstvo,kultura,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.