Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Deca su ogledalo sveta

Emilija Kostić 12.4.2020. Komentari

Pre nešto više od 60 godina napisana je posebna knjiga o deci. Vilijem Golding napisao je roman koji je postao svetski klasik, a ubrzo nakon toga i sastavni deo školske literature. Gospodar muva namenjen je deci samo po situaciji, ličnostima i fabuli, dok u pogledu simbolike i podteksta predstavlja problemski roman. Predstavlja sukcesivan proces društvene i psihičke dezintegracije i to suprotnim pravcem od civilizovane do primitivne društvene forme i svega što ona nosi.

Foto: unsplash.com

Postoje mišljenja o tome da je potrebno imati pesimistički pogled na svet da bismo razumeli i cenili ovu knjigu. Međutim, jedino što je zaista potrebno jeste da posmatrate – posmatrate ljude sa daljine. Hijerarhija društva, etnički, rasni, ekonomski, nacionalni problemi − svi su tu, uvek ih je bilo i uvek će ih biti, samo gledajte pažljivo.

Grupa dece od 6 do 12 godina zarobljena je na pustom ostrvu bez odraslih dok u svetu traje rat. Prilično jednostavna postavka priče od koje niko ne očekuje da se razvije u pravu krvavu bajku. Sam Golding tvrdi da čovek proizvodi zlo kao što pčela proizvodi med. Vaši lični stavovi su prekretnica u tome kako ćete dalje događaje prihvatiti. Uradili su sve što rade i odrasli. Gde su pogrešili? Kako se tok događaja slio u lokvu primitivne krvi? Odgovori na ova pitanja ostavljeni su isključivo Vama.

Šta smo? Ljudi, životinje ili divljaci?

Ljudska priroda je čudna. Potrebna je jedna sitna i beznačajna stvar da bi dobrotu pretvorila u pakost. Deca su nesvesno preko noći sazrela, ali ono što su izgubila jeste čednost. Ponajviše je jezivo što su tako mlada bića sposobna za užas koji ledi krv u žilama.

Način na koji je Golding pisao roman ume da bude težak za čitanje, pogotovo u prvom delu. Dijalozi mogu biti konfuzni, a događaji magloviti. Kada završite knjigu, teskoba će biti i dalje prisutna, ali ujedno će kraj razjasniti mnoge stvari. Kako se u poslednjem poglavlju dečaku razbistre vid i um, razbistriće se i čitaocima. Istoimeni film snimljen je 1990. godine, a njemu je takođe prethodio i jedan iz 1963. Ukoliko knjige nisu vaša šolja čaja, priču možete ispratiti i na taj način.

kultura,preporuka,knjiga,gospodar muva,vilijem golding,roman,Deca,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.