Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Kultura u virtuelnom ruhu za vreme vanrednog stanja

Sonja Stefanović 17.4.2020. Komentari

Mnoge kulturne ustanove su, u znak solidarnosti, podelile svoj sadržaj na internetu. Tokom vanrednog stanja svima će na sajtovima tih instutucija biti pristupne brojne predstave, dugometražni i kratkometražni filmovi, snimci koncerata, virtuelne šetnje muzejima, kao i brojna izdanja časopisa i knjige u PDF formatu.

Foto: unsplash.com

Vlada Republike Srbije je zbog vanrednog stanja pokrenula sajt pod nazivom Digitalna solidarnost, kako bi građani mogli da pristupe kulturnom i edukativnom sadržaju iz svojih domova, i to besplatno. Na sajtu se mogu naći razne aplikacije poput onih za preuzimanje knjiga i lakše učenje, a tako i linkovi koji vode do dostupnih filmova u ponudi Jugoslovenske kinoteke i Kulturnog centra Kaleidoskop za sve ljubitelje sedme umetnosti. Uz to, Biblioteka Beograda je obezbedila ABA platformu za gledanje dokumentarnih kratkometražnih filmova.

Kako su kulturne ustanove zatvorene za sve građane, Narodno pozorište u Beogradu, Narodno pozorište u Nišu i Pozorište Bora Stanković na svojim sajtovima nude onlajn repertoar nekih od najgledanih predstava. Ovome se pridružilo Jugoslovensko dramsko pozorište, kao i Beogradsko dramsko pozorište, te na svojim Jutjub kanalima emituju predstave uživo. Oni koji bi želeli da pogledaju starije predstave u crno−belom izdanju, mogu ih potražiti na Jutjub kanalu kulturno-umetičkog programa RTS-a.

Svi veći muzeji u državi su virtelno dostupni, a Beogradska filharmonija prenela je svoj program u digitalni okvir, uz poruku Ostani kod kuće – slušaj muziku!. Balkanski književni glasnik poklanja sve brojeve svog časopisa sa kompletnom Belom bibliotekom.

Neke izdavačke kuće su se pobrinule da osnovci imaju mogućnost lakšeg savladavanja gradiva pomoću platforma. Sem toga, u oblasti edukacije se nalaze virtuelne učionice za IT obuku odraslih, kao i mogućnost za rad na daljinu, razmenu poruka i poziva, sastanaka i slično. Tu je i sadržaj za učenje i unapređivanje engleskog jezika, kako za mlađe, tako i za odrasle građane. Još jedna pogodnost se našla u ponudi nastavnom osoblju, a to je testiranje znanja učenika putem virtuelnih testova.  

 Lista ovakvih usluga se stalno dopunjuje. Sem na domaćim, postoji i bogat kulturni sadržaj na stranim sajtovima.

kultura,pozoriše,predstave,film,muzej,virtuelno učenje,jutjub,digialna solidarnost,vanredno stanje,onlajn,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.