Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Animacija u svom najboljem svetlu

Emilija Kostić 17.5.2020. Komentari

Ukoliko ste u potrazi za emotivim nabojem u prva tri minuta, Groblje svitaca (Hotaru no Haka) je upravo ono što tražite. Ovaj animirani film prikazuje priču o četrnaestogodišnjem dečaku i njegovoj mlađoj sestri, o njihovom preživljavanju za vreme Drugog svetskog rata i pruža Vam jedno prelepo emotivno iskustvo.

Foto: www.imdb.com

Studio Džibli je 1988. godine odlučio da istoimenu poluautobiografsku priču romanopisca Akijukija Nosake pretvori u animirani film. Ta odluka im se očito isplatila, s obzirom na to da se Groblje svitaca nalazi na 48. mestu Imdb-ove liste najboljih filmova. On prikazuje drugu stranu rata, koja je većini poznata, ali retko isticana i stavljana u prvi plan. Ističe najbolje osobine čoveka za vreme najgoreg mogućeg stanja u kojem se on može naći. Životna priča protagonista savršeno je prikazana, tako da ćete na kraju osećati povezanost, kao da je reč o Vašoj deci.

Tradicionalni stil animacije budi nostalgiju u ljudima. Jedan od razloga zašto ovaj film ima toliki uticaj jeste upravo to što je u pitanju animacija. Ona ljude vraća u nevino detinjstvo i omogućava mozgu da priču sagleda i prihvati dušom deteta. To kulminaciju čini efikasnijom. Film ne eksploatiše akcione scene pune adrenalina, već fokus stavlja na posledice koje ta dešavanja ostavljaju za sobom.

Groblje svitaca spada u ekskluzivnu kategoriju filmova, koje svaki filmofil mora odgledati bar jednom. Intenzivne emocije koje budi prouzrokovaće u Vama želju da ga možda nikada ne pogledate ponovo, jer je gledanje ovog ostvarenja drugi put ekstremno veći izazov. Međutim, pričama kao što je ova dovoljno je da budu ispričane samo jednom u životu. Sramota je ne saslušati je.

kultura,preporuka nedelje,preporuka filma,animirani film,groblje svitaca,studio ghibli,drugi svetski rat,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.