Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Snažni umovi snažno zrače

Sonja Stefanović 24.5.2020. Komentari

Šta raditi sa velikim naučnim otkrićem? Šta učiniti sa velikom i neočekivanom ljubavlju? Kako se nositi sa konzervativnim društvom? Kako očuvati svoju individualnost? Kako se ne predati? Na sva ova pitanja svojevremeno je svojim delima odgovorila Marija Kiri, žena koja je otkrila hemijski element radijum, koji danas ima svoju primenu u medicini u svrhu tretmana kancera. Ovom temom bavi se film Radioaktivni.

Foto: www.influential-women.com/health/marie-curie/

Radioaktivni je filmski prikaz života Marije Kiri iz 2019. godine. Mlada Poljakinja Sklodovska (Rozamun Pajk) gledaoce na početku upoznaje sa sopstvenom pričom, pokazujući kako je teško biti izuzetna žena u neliberalnom naučnom okruženju 18. veka. Došla je u Francusku isključivo radi studiranja, ali kada joj budu naredili da svoju opremu iznese iz naučne laboratorije, kao po nekom nepisanom životnom pravilu, na drugom polju će desiti nešto što će joj promeniti dalji životni tok. Upoznaće Pjera Kirija (Sem Rajli), mladog francuskog naučnika koji će joj ponuditi pomoć, tačnije laboratoriju u kojoj će moći da nastavi sa svojim eksperimentima, pod uslovom da rade zajedno.

Ako moja nauka ne govori u moje imena osnovu mog kvaliteta, onda niste razumeli moju nauku.

Ulaganje marljivog i teškog fizičkog rada pune četiri godine, rezultiralo je oktrićem nove  materije 1898. godine, čije snage niko nije bio svestan. Malo  kasnije, na poziv Švedske akademije nauke 1903. godine, Marija i Pjer Kiri dobijaju Nobelovu nagradu za fiziku ­− za otkriće radijuma. Nedugo zatim, dolazi i do obrta koji Mariju tera na dalja istraživanja, što će uroditi plodom. Pred sam kraj gledaoci će moći da vide Mariju u jednom drugom svetlu, kao i njenu ćerku koja nastavilja njenim stopama, o čemu govori i kraj filma, kao i istorija nauke.

Priča ima prstenastu kompoziciju i obiluje informativnim sadržajem i lepim kadrovima u zagasitim tonovima, u kojima se primećuje vešta dinamika u hronološkom postavljanju scena. Težak put jedne samouverene naučnice prikazan je i kroz prizmu romanse, te glavna glumica odlično nosi čvrst karakter i istrajnost kada je reč o emotivnom vezivanju. U intimnim dijalozima sa Rajlijem pokazuje odlučnost i visok nivo intelektualne nadahnutosti, individualnosti i nezavisnoti. Sa druge strane, on kroz svoj lik iznosi prirodu optimističnog, blagog i nadarenog čoveka. Sinonim je za oslonac, podršku i ohrabrenje. Ove glavne uloge su zračile posebnom energijom na filmskom platnu, a tako su i prikazani umovi upamćeni širom sveta.

Film je režirala Marjane Satrapi, a prvi put je prikazan 14. septembra prošle godine na festivalu u Torontu.

kultura,preporuka,film,Radioactive,Marija Kiri,Pjer Kiri,Rozamun Pajk,Sem Rajli,Marjane Satrapi,nedeljna preporuka,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.