Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Nećete rasti ako ne zalivate svoje korene

Jelena Ilić 27.9.2020. Komentari

Pesnikinja i ilustratorka sopstvenih stihova, Rupi Kaur, u svojoj knjizi „Sunce i njegovo cveće” jasno se obraća čitaocima, svojim zlostavljačima, sopstvenoj porodici i svom poreklu, stvarajući time pouke koje liče na životne mudrosti. Ne stideći se svojih nesavršenosti proznim stihovima prepričpava svoj put, trnovit, ali u isti mah i nezavisan od drugih, a ta nezavisnost se prvi put nazire u porodici u čijem se rečniku ne nalazi reč ne.

Foto: privatna arhiva

Venuti, padati, puštati korenje, rasti i cvetati su poglavlja ove knjige, a metaforična značenja u svakom poglavlju su umetnuta u vidu sunca, meseca, cveća i kiše koje pojačava estetski doživljaj, pretvara neprijatna iskustva u blaženstvo isceljenja. Još od malena se suočila sa neprijatnostima kada su njeni vršnjaci uočili prve promene na njenom telu usled puberteta, stidela se tih promena zbog kulture koja joj je nametnula takva razmišljanja. Tradicija i  obrasci lepote modne industrije su je naveli da ispoljava mržnju prema sopstvenom telu, želeći da ga promeni da bi kasnije shvatila da je ono njen dom, hram koji se treba čuvati i poštovati. Nezavisnost koju njena majka, ni majka njene majke nisu imale se nije stvorila samo u pogledu mogućnosti ličnog izbora i obrazovanja, već i na nezavisnosti nje kao žene, koja je nakon raskida vredna isto onoliko i pre njega. Rast je proces koji nije moguć bez ljubavi prema sebi.

Toksičnost njenih prvih veza iz mladosti se izrodila iz toksičnih okolnosti u kojima je rasla, kasnije je taj otrov pretočila u poeziju koja ističe vrednosti veze kao tela sa dve noge ili dva sunca koja su jedno. Kaurini stihovi mogu delovati poput melema ako se poistovećuju sa vlastitim iskustvima. Neki su tako sročeni da se mogu prilagoditi većem broju situacija, pa na taj način izazivaju različite emocije.

veruj svom telu
prepoznaje dobro i loše
bolje od tvoje pameti
— govori ti

Žensko decoubistvo nije bila novina u njenoj kulturi. Pleća Kaur i njenih sestara najbolje znaju kako je to roditi se kao žensko u Indiji, gde su ženska novorođenčad  nasilno ubijana samo na osnovu pola. Ipak, njen otac je insistirao na obrazovanju svoje dece i time prekinuo začarani krug, a od Kaur kreće pravi ustanak. Uprkos strmoglave selidbe iz Indije u Kanadu gde je presrećao rasizam, ona nije mrzela svoju tamnu put. Naprotiv, celivala je svoje korene.

da zaraste
moraš da
kreneš od korena
rane i
ljubiš sve do vrha

Rupi Kaur rođena je 1992. godine u Indiji odakle se kao mala preselila u Kanadu sa svojim roditeljima. Strast za crtanjem je otkrila u svojoj petoj godini. Autorka je knjige Med i mleko koja joj je donela ogromnu slavu. Zbog svoje popularnosti koju je stekla na društvenoj mreži Instagrampoznata je i pod pseudonimom instapoet.

kultura,knjiga,poezija,rupi kaur,rasizam,ljubav,porodica,veza,Obrazovanje,Indija,Sunce i njegovo cveće,preporuka knjige,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.