Jedinstveni omaž pop kulturi

Dragan Jevremović 2020.
Komentari

Skot Pilgrim protiv sveta je komedija iz 2010. godine čiju režiju potpisuje Edgar Rajt. Ovaj dvočasovni film je adaptacija šest strip nastavaka kanadskog autora Brajana Li Omalija. Iako je u suštini romantična komedija, zbog svoje autentičnosti predstavlja nešto potpuno drugačije.

Foto: faze.ca /

Skot Pilgrim je nezaposlen momak koji svira bas gitaru u lokalnom bendu Sex bom-omb. Upravo ostavljen i slomljenog srca zaljubljuje se u Ramonu, na prvi pogled devojku iz snova. Međutim, sa Ramonom neće ići sve tako glatko. Da bi mogao da izlazi sa njom, Skot mora da porazi Ramoninih sedam zlih bivših. Oni su osnovali zločinačko udruženje koje ima samo jedan cilj — sprečiti Skota da izlazi sa Ramonom. Tako će se pred Skotom naći plejada okrutnih likova. Dok se Skot zbližava sa misterioznom Ramonom u grad se vraća i njegova bivša ljubav koja mu je slomila srce na okrutan način i dodatno mu otežava život.

U glavnoj ulozi se našao Majkl Sera koji je sjajno izneo ulogu nespretnog Skota Pilgrima. Meri Elizabet Vinsted je igrala neuhvatljivu Ramonu i njihova hemija na ekranu je jako zanimljiva i vidljiva. Pored njih istakli su se i Kris Evans kao arogantna filmska zvezda, Alison Pil u ulozi nervozne bubnjarke, Kiran Kalkin kao Skotov gej cimer. Ono što izdvaja ovaj film od drugih jeste to da je ovo kombinacija filma, stripa i video igrice. Deo filma prati onomatopeja kao u stripovima, a borbe su predstavljene kao u popularnoj igrici Teken. Takođe, tu su odlične animacije koje su na pravi način ispratile drugačiji pristup Edgara Rajta. Posebno zanimljive su borbe gde je svaka naredna tuča teža i kao i u igricama prelazak sledećeg nivoa zahteva neku vrstu nadogradnje.

Muzika je važan deo ovog filma. Kroz ceo film u pozadini se čuje poznata muzika iz pop kulture, a kao najzanimljivija se izdvaja muzika iz popularnog Zelda serijala video igrica. Problem kod ovog filma je zaplet koji je predvidljiv i fali mu neizvesnost. Ipak, ovo je film koji se oslanja na specijalne efekte, pa je zaplet u drugom planu. Pored zapleta, dijalozi su povremeno dosadni, ali i to uspevaju da nadomeste autentičnošću.

Edgar Rajt je odlično iskoristio specijalne efekte, veoma lepo je prikazao snežnu Kanadu i tako lepše dočarao atmosferu. Jasno se prepoznaje unikatan stil koji poseduje ovaj režiser i koji će svako ko je odgledao Kornet trilogiju prepoznati. Kao i u njegovim prethodnim ostvarenjima, ovaj film je pun referenci na pop kulturu, i pre svega predstavlja sjajan omaž stripovima i igricama

 

 

 

Ključne reči: kultura , film , edgar rajt , preporuka filma , romantična komedija , skot pilgrim protiv sveta , majkl sera ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.