Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Objavljen 91. broj časopisa „Gradina”

Petra Pančić 6.11.2020. Komentari

Promocija 91. broja časopisa za književnost, umetnost i kulturu „Gradina” održana je 5. novembra u Maloj sali Niškog kulturnog centra.

Foto: Jovan Živković

Ovo izdanje časopisa u znaku je portreta, a osim književnog portreta, rubrike su posvećene laureatima niških literalnih priznanja − dobitniku nagrade Branko Miljković Draganu Boškoviću i dobitnici nagrade Slaviša Nikolin Živković Stani Dinić Skočajić, kao i likovnim radovima umetnika Aleksandra Paunkovića. U toku večeri Jelena Mladenović je prisutne upoznala sa portretom Dragana Boškovića i njegovom poezijom. Tim povodom tekstove pesama recitovali su Goran Maksimović, Milica Šuković, Ljubica Pejković, Đorđe Đurđević, Dragan Bošković i Aleksandra Gojković. U nastavku je predstavljen i portret Stanije Dinić Skočajić.

Urednik časopisa Gradina Aleksandar Kostadinović u ime žirija za nagradu Slaviša Nikolin Živković obratio se prisutnima i upoznao ih sa delima, autorima i radom žirija, te rekao da je činjenica da je ovo najznačajni tradiconalni literalni časopis, kojim malo koji grad može se pohvalitim. Iskreno se nadam da će narod povratiti svest da je časopis Gradina upravo to, jedan od najznačajnih literalnih časopisa u Srbiji − kazao je Kostadinović. 

Aleksandar Kostadinović, Foto: Jovan Živković

Časopis Gradina osnovan je na samom početku 20. veka, 1900. godine u Nišu i izlazio je do 1901. godine. Jedno izdanje išlo je na petnaest dana kao časopis za zabavu, pouku i književnu kritiku. Za Gradinu su pisali poznati pisci kao što su Aleksa Šantić, Borisav Stanković, Simo Matavulj i mnogi drugi. Obnovljen je 1966. godine i od tada izlazi redovno. Od 2003. godine Niški kulturni centar je preuzeo mesto izdavača, a časopis je krenuo sa novom serijom svezaka.

kultura,Gradina,časopis,niški kulturni centar,promocija,knjiženost,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.