Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Film „Časovi persijskog” u bioskopu Vilin Grad

Hristina Marković 11.11.2020. Komentari

Na repertoaru u bioskopu „Vilin Grad” od 11. do 17. novembra naći će se četiri nova naslova: „Časovi persijskog”, „Tripozno”, „Viking Vik i čarobni mač” i „Ime naroda”.

Foto: www.variety.com

Film Časovi persijskog zasnovan je na kratkoj priči koju je napisao Vofgang Kolheze. To je priča o lukavstvu i lukavim lažima koji su omogućili zarobljenicima da prežive u koncentracionom logoru u Nemačkoj. Režiser filma je Vadim Pereljman, a radnja prati mladog jevrejina tokom Drugog Svetskog rata, Žila (Nauel Perez Biskajar), koga 1942. hapsi SS i zajedno sa drugim Jevrejima deportuje u koncentracioni logor u Nemačkoj. Da bi izbegao pogubljenje zaklinje se da nije Jevrejin nego Persijanac. Od tog trenutka, njega jedino laži i dalje drže u životu. Žileu se dodelju misija života ili smrti − da poduči šefa kampa Koha (Lars Ajdinger), farsi jeziku, jer je Kohu želja da otvori restoran u Iranu nakon što se rat završi. Nekim Trikom Žile uspeva da preživi izmišljajući svakodnevno reči na farsiju i podučavajući Koha, ali Žil shvata da jedan pogrešan korak možeda otkrije njegovu tajnu.

Viking Vik i čarobni mač je dečiji animirani crtani, koji prati radnju junaka Vika. On je krhki, ali inteligentni mladi viking koji sanja da krene u pohod sa svojim ocem Halvarom, poglavarom sela Flejk. Međutim, njegov otac ne misli da Vik ima spospobnosti pravog vikinga, tako da primorava sina da ostane zajedno sa ostalom decom u selu. Vraćajući se sa divljeg pljačkaškog napada, Halvar je zajedno sa svojim ljudima uspeo da vrati Lokijev mač – jedno od najmoćnnijih oružja, koje pretvara predmete u zlato. Njegova radost je kratkotrajna, jer Sven-strašni, Halvarov nadvojnik, krade čarobni mač kojim Vikovu majku pretvara u statuu od zlata. 

viking vik

Viking Vik i čarobni mač, Foto: en.unifrance.org

Biografsko-istorijska drama Ime naroda prati radnju jedne od najuticajnijih novosadskih ličnosti Svetozara Miletića, koji je bio ugledni advokat i član ugarskog parlamenta kao i doživotni borac za prava i nezavisnost Srba u austrougarskoj Vojvodini. Film je ispričan kroz vizuru Svetozareve ćerke Milice Miletić koja je očuvala očeve ideale i bila pionirka za emancipaciju žena, kako na Balkanu tako i u svetu. Nakon što je njen otac bio nekoliko puta osuđivan, ona nastavlja  njegovu borbu, kao prva žena novinar u Srbiji − zajedno sa Jašom Tomićem, koji je bio Miletićev naslednik u Srpskoj narodnoj slobodoumnoj stranci. On će i proglasiti prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918.  Ovo je priča o borbi. Scenarista ovog filma je Milovan Vitezović, dok glavne uloge pripadaju Ljubomir Bandović, Žarko Laušević, Katarina Žutić, Anjivićević i Andrija Kuzmanović.

Film Tripozno reditelja Kristofera Lendona prati život sedamnaestogodišnjakinje Mili Kesler (Ketrin Njuton)  koja se svakodnevno nosi sa srednjoškolskim problemima i zadirkivanjima od strane popularne dece njene srednje škole u Blisfildu. Međutim, trenutka kada postane žrtva serijskog ubice Kasapina (Vins Von), shvata su njeni tinejdžerski problei najmanja briga. Kako je Kasapino proboo drevnim bodežom, narednog dana njih dvoje menjaju tela. Ona se budi u ulozi serijskog ubice koga svi traže, a on se budi u telu tinejdžerke. Dok ona ima svega 24 časa da se vrati nazad u svoje telo, inače će zamena postati trajna, a da ne izazove reakciju javnosti, Kasapino se priprema na masovni masakr u okviru zabave za kraj školske godine.

Karte su u prodaji na blagajni bioskopa Vilin Grad.

kultrura,repertoar bioskopa,vilin grad,Ime naroda,časovi persijskog,Tripozno,viking vik i čarobni mač,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.