Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

„Kad na vrbi rodi grožđe” isto što i „Kad ispadne očnjak”

Anastasija Živković 22.3.2021. Komentari

Film „Očnjak” iz 2009. godine je odličan uvod za dalje istraživanje specifične kinematografije Jorgosa Lantimosa. Ovaj grčki reditelj poznat je po ostvarenjima koja ispod naizgled lako shvatljive površine kriju kompleksne sisteme dinamike odnosa.

Foto: www.atlasofplaces.com

Film prati ne tako tipičnu porodicu gde roditelji apsolutno izoluju svoju decu od spoljnog sveta, indoktrinirajući novo značenje u sve ono što čini život i svet oko njih. Decu čine mladi ljudi u svojim dvadesetim godinama koja žive potpuno bez saznanja o postojanju spoljnog sveta. Deca, iako odrasla i fizički razvijena, psihički su i dalje na nivou malog deteta, a tako ih i roditelji doživljavaju. Kada se oni zainteresuju za svet iza ograde, roditelji im napominju da će biti zreli i moći da se odvoje od njih kada im ispadne očnjak, a do tada moraju da vežbaju i usvršavaju svoje veštine za stvarni svet.

Taktika reditelja da vrlo uvrnutom pozadinom priče drži pažnju i ostavlja u šoku gledaoca je dovela ovaj film do brojnih nagrada na svetskim filmskim festivalima. Uloge tumače Angeliki Papulija, Meri Coni, Kristos Pasalis, Mikele Veli i Kristos Stergioglu. Scenario su napisali Jorgos Lantimos i Eftimis Filipou. Čudna i apsurdna atmosfera je karakteristična za filmove Jorgosa Lantimosa. Reditelj koristi porodično okruženje kako bi prikazao posesivan i  toksičan odnos roditelja i dece.

preuzeto sa www.aestheticamagazine.com

Foto: www.aestheticamagazine.com

Film nam pokazuje kako u praksi izgleda Frojdova teorija o Edipovom kompleksu i vizuelno nam približava Lakanovu teoriju o očinskoj metafori, kao i teoriju o metafori majke. Filmovi kao što je ovaj više su bazirani na simboličkom ponašanju i metaforičkom prikazu ljudske psihe, te burne reakcije i zapleti izostaju. Svrha ovog filma i njemu sličnih je da izazovu blagu nelagodu, da podstaknu reakciju kod onoga koji gleda, ali takođe i daju odgovore na podsvesnom nivou

kultura,preporuka nedelje,preporuka filma,očnjak,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.