Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Pričaj sa njom, možda te sluša

Anastasija Živković 12.4.2021. Komentari

Film „Pričaj sa njom” je romantična psihološka melodrama iz 2002. godine stvorena u režiji Pedra Almodovara. Kao i mnoga kinematografska dela ovog reditelja, ovaj film se bazira na emocijama, platonskoj ljubavi, nesvakidašnjoj komunikaciji i prelaženju iz jednog u drugi nivo svesti i osećanja. 

www.mojtv.net

Radnja filma prati dvojicu muškaraca koje spaja ista životna situacija, žene u koje su zaljubljeni su u komi u istoj bolnici. Likove žena tumače Leonor Votling i Rosario Flores. Dve žene prikazane su kao potpune suprotnosti, jedna je plesačica dok je druga matador a obe predstavljaju delove ženskog bića, dok bivaju zarobljene u međusvetu. Vizuelna metafora je  jedan od vodećih elemenata u Almodovarovim filmovima uz neobavezan španski humor,  to je potvrdio i Oskar za najbolji originalni scenario 2003. godine. 

preuzeto sa www.themoviescreenscene.wordpress.com


Atmosfera filma vodi gledaoca iz svesnog u nesvesno poigravajući se sa slojevima uma. Likove emotivno disfunkcionalnih muškaraca koji  brinu o svojim pacijentkinjama tumače Havier Kamara Rodrigez i Dario Grandineti, glumci koje smo više puta imali prilike da vidimo u filmovima Pedra Almodovara. Pratimo njihov skromni emotivni svet uz estetičnu šarolikost i romantičnu energiju koja ima pomalo tužan ton. Film ne intrigira dramatično već samo lagano vodi kroz dešavanja onoga koji gleda, ostavljajući utisak koji se bazira na emotivnom više nego na razumnom. Sveopšta dualnost priče koja se savršeno spaja u celinu nam govori o posvećenosti, nežnosti i ljubavi koja nije uvek klasična i dolazi u najrazličitijim oblicima i formama.

kultura,preporuka nedelje,film,pricaj sa njom,pedro almodovar,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.