Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Koliko ste spremni da sve položite zarad jedne nedostižne iluzije?

Jelena Ilić 19.4.2021. Komentari

Treći roman i klasik svetske književnosti američkog pisca Frensisa Skota Ficdžeralda „Veliki Getsbi” objavljen je 1925. godine, a predstavlja njegov vrhunac stvaralaštva i sliku burnih dvadesetih prošlog veka. Ficžerald uvodi čitaoce u priču milionera Džeja Getsbija kroz oči Nika Karaveja, rođaka Dejzi Bjukenen koja je oličenje Getsbijevih snova i njegovog pojma savršenog života. Želja za nečim koja izgleda kao primer pravih vrednosti može biti samo obična provalija koja je uzrok nemarnog maštanja.

Foto: privatna arhiva

Američki san, raskošne zabave i površni hedonizam je sve ono što pisac prepliće kroz ovo štivo. Nik Karavej je povezan sa pričom Džeja Getsbija kroz svoju rođaku Dejzi koja je udata za nabusitog Toma Bjukenena, nesvesnog ljubavne prošlosti svoje supruge i njene buduće afere. Radnja je smeštena u izmišljenom gradu Vest Egu na Long Ajlendu. Od slučajnog i misterioznog Nikovog suseda koji priređuje neodoljive zabave, do čoveka koji zapanjuje skromnošću svog zahteva da slučajno sretne Dejzi nakon pet godina kod Nika u gostima, kreće neočekivani sled događaja.

Mora da je bilo trenutaka, još tog poslepodneva kada mu je Dejzi pala u očima u odnosu na Dejzi iz njegovih snova − ne nekom svojom krivicom, već zbog neizmerne snage njegove iluzije. Ona je bila snažnija od nje, ona je bila snažnija od svega. Predao joj se strastveno i stvaralački, i sve vreme joj nešto dodavao, kitio je svakim blistavim perom koje je dolebdelo do njega. Nikakav plamen niti svežina ne mogu se meriti sa onim što čovek čuva u svom sablasnom srcu.

Stil pisanja je jednostavan, privlači i daje utisak lakog upijanja reči začinjem posebnim i slatkastim pridevima koji daju draž romanu upravo tog vremena i takve vrste društva gde su bili Getsbi i Bjukenenovi. Nekada siromašni Džej je zbog ružičastih naočara manifestovao svoj san, ne znajući da kroz svoju prizmu ne može i manifestovati osećanja drugih ljudi, posebno Dejzinih koja je u ovoj priči prikazana kao američki san u ljudskom obliku, oslikana njegovim slepilom. Utonuvši u nameri da je oduševi, zanemario je svu svoju skromnost i prošlost da bi joj bio ravan, ali nije bio svestan da je veoma upitno da li bi ona bila isto što i njegova ideja o njoj. Ono što ovaj roman takođe istražuje jesu teme dekadencije, idealizma i otpori prema promenama i socijalnim previranjima

Roman je imao više ekranizacija, a najskorija je bila 2013. godine u režiji Baza Lurmana, u kojem su glumili Leonardo Dikaprio kao Getsbi, Karej Muligan kao Dejzi i Tobi Magvajer u ulozi Nika.  

kultura,preporuka knjige,preporuka nedelje,Veliki Getsbi,Frensis Skot Ficdžerald,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.