Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Pod velom melanholije

Anastasija Živković 10.5.2021. Komentari

Film „Melanholija” iz 2011. godine je deo trilogije filmova pod nazivom „Depresija” u režiji danskog umetnika Larsa fon Trira. Psihički problemi i tabuizirana ljudska osećanja stavljeni su na ekran. Ova kao i druge teme koje u svojim filmovima obrađuje Lars fon Trir, najčešće se baziraju na predstavljanju dubina i spektara različitih stanja čoveka. Problemi egzistencijalne prirode, najtamniji delovi duše u njegovim filmovima deluju tako blisko i poistovetljivo.

Foto: www.rogerebert.com

Film predstavlja viđenje života i određenih događaja kroz likove i živote dveju sestara. Žustin čiji lik tumači Kirsten Danst boluje od depresije, a njena sestra Kler koju glumi Šarlot Gensburg boluje od anksioznosti. Melanholija nastaje usled rediteljeve borbe sa depresivnim epizodama, te je inspiracija ovde očigledna. Reference na likovna, književna i muzička umetnička dela provlače se kroz film, bude razne asocijacije kod gledalaca i dodaju na dramatičnosti. 

Osim Kirsten Danst i Šarlot Gensburg u filmu se pojavljuje i Stelan Skarsgord. Ovaj trio glumi u sva tri filma u Larsovoj trilogiji Depresija. Kifer Saderland i Aleksandar Skarsgord u sporednim ulogama tumače muževe dveju sestara i odlično približavaju ponašanje onih ljudi koji u svom bliskom okruženju imaju osobu sa psihičkim problemom. Kao filmski element koji čini simboliku još većom, pojavljuje se motiv planete pod nazivom Melanholija.  Sestre na različite načine doživljavaju ovu astronomsku pojavu, u skladu sa svojim bolestima raspoloženja koja im zahvataju telo i misli. Melanholija spada u filmove koji izazivaju nelagodu svojom realističnošću i autentičnošću. Reditelj stvara atmosferu za koju se može reći da je potpuno sirova, teška i provokativna.

article large

Foto: www.artforum.com

Sklad nesklada, ogoljena osećanja i faze kroz koje prolaze junakinje filma su deo konstrukcije haosa, u svakom smislu. Velike prostore i zelena prostranstva režiser je iskoristio kako bi istakao beznađe i u nekim trenucima osećaj večne usamljenosti i strah koji osećaju Kler i Žustin. Isti događaji koji se proživljavaju kroz dve različite prizme upućuju gledaoca kako funkcionišu procesi psihičkih problema.

kultura,preporuka nedelje,film,melanholija,lars fon trir,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.