Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Držite se svojeg „ja” bez obzira na posledice

Emilija Kostić 7.6.2021. Komentari

Najpoznatiji roman engleske spisateljice i viktorijanske heroine Šarlot Bronte „Džejn Ejr” prvi put je objavljen 1847. godine i predstavljao je pravu senzaciju u to vreme. Smatra se prvim romanom o ženskim mislima i osećanjima koji je napisala žena, iako je pisala pod muškim pseudonimom Karer Bel.

Foto: privatna arhiva

Siromašna Džejn Ejr je usamljeno siroče koje živi u kući gospođe Rid, koja sestričinu svog pokojnog muža posmatra kao nepotreban teret i ne propušta priliku da joj to i pokaže. U internatu za devojčice, Džejn se susreće sa još većom okrutnošću nego u ujninom domu, ali uspeva i da stekne prijatelje i razumevanje koje do tada nije iskusila. Nakon školovanja, prihvatila je posao guvernante na Tornfildu, velikom gospodskom imanju, gde prvi put u životu pronalazi i ljubav. Ipak, izabranik njenog srca, nepredvidivi i mračni gospodin Ročester, ima tajne koje mogu da upropaste snove jedne devojke o ljubavi.

U romanu prepoznajemo sukob ljubavi i nezavisnosti, strasti i savesti i mukotrpan trud jedne mlade žene da očuva samopoštovanje. Sve ovo su bile glavne teme patrijarhalnog društva Viktorijanske Engleske 1800. godina. Naravno, knjigu možemo da posmatramo iz dva ugla: iz ugla iz koga „Džejn Ejr" vidimo kao klasičnu romantičnu priču dvoje zaljubljenih ili iz ugla gde „Džejn Ejr" vidimo kao svedočenje formiranja jednog jakog i nezavisnog karaktera mlade feministkinje 19. veka, koja je bila malo ispred svog vremena. Od izbora ugla gledanja na priču zavisi i za kakvu ličnost smatramo protagonistkinju. Neosporivo je da Džejn ima odličnu predstavu o sopstvenoj vrednosti, a još bolju o moralu. Za razliku od svojih vršnjakinja i žena tog doba,ona se drži svoje ideje o tome šta je dobro, a šta loše, bez obzira na to kakve će posledice njeno ponašanje da izazove.

DžE2

Foto: privatna arhiva

Ne obazirući se na to što sebe naziva krhkom, Džejn Ejr je daleko od slabe i uplašene ličnosti saterane u ćošak. Primorana je da pronađe svoj put u životu ne oslanjajući se ni na kakvu finansijsku i moralnu pomoć porodice, prijatelja i ljubavnika. Sama se izborila za svoje „ja" u svetu gde je za ženu bila najbolja opcija da se uda za bogatog muškarca. Prava je heroina, s obzirom da je Šarlot Bronte nije učinila lepim, bezgrešnim i savršenim bićem. Njen temperament i buntovnost je ono što joj je osiguralo mesto u društvu.

Fantastična gotička atmosfera u kojoj je smeštena ova priča je prelepa i veoma živopisna. Izrada likova je zapanjujuća, a pisanje u prvom licu sve čini stvarnijim. Sve ljudske emocije − sreća, žaljenje, bes, strah, mržnja, sažaljenje, ljubav, maestralno su prikazane i predstavljaju samo delić onoga što ovaj roman čine delom klasične književnosti.

Mnogo je bolje da strpljivo podnesete udarac, koji niko drugi ne oseća do vi, nego da učinite nešto prenagljeno, a rđave posledice toga prešle bi na sve one koji vas poznaju.

kultura,preporuka nedelje,preporuka romana,Džejn Ejr,Šarlot Bronte,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.