Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Želja za materijalizmom ili ipak obamrlost od života u osrednjem društvu?

Jelena Ilić 13.6.2021. Komentari

„Gospođa Bovari” je klasični roman francuskog pisca Gistava Flobera, koji predstavlja remek-delo realizma. Već svojim objavljivanjem 1857. godine izaziva ogroman skandal. Pisac je optužen za povredu javnog morala ali je uz pomoć svog advokata Senarda uspeo da odbrani objavu dela. Flober kroz predstavu glavne junakinje Eme Bovari uspeva da prikaže tadašnju epohu, pobude za materijalizmom, kao i satiričnu kritiku romantizma.

Foto: privatna arhiva

Seoski lekar Šarl Bovari upoznaje Emu Ruo u njenoj kući kada je jednom prilikom bio pozvan da izleči nogu njenog imućnog oca Starog Rua. Nakon iznenadne smrti svoje žene, on je odlučio da zaprosi Emu. S obzirom na to da je tokom svog školovanja u manastiru Uršulinki čitala jeftinu ljubavnu literaturu koja je bila razlog njenih preteranih očekivanja od realnosti, ona je doživljavala postepeno razočarenje tokom braka sa skromnim Šarlom. Njen istančani ukus za luksuznu i otmenu robu je krenuo da je uvodi u velike dugove kojih ona nije bila svesna u početku. Njene prikrivene žudnje za romansom iz romana su je nagnale isprva na nedužna viđanja sa advokatskim pripravnikom Leonom, a kada je on otišao u Pariz, ona se zbog neutoljene žeđi skroz prepustila baronu Rodolfu.

Ona je bila zaljubljena žena iz svih romana, junakinja iz svih drama, neodređeno ona u svim zbirkama stihova. On je nalazio na njenim plećima ćilibarsku boju odaliske u kupatilu, imala je dugačak plemićki struk iz feudalnih zamkova, ličila je na bledu ženu iz Barselone, ali je na prvom mestu bila anđeo.

20210613 145417

Foto: Privatna arhiva

Nalazila je da je njen muž ograničen, nezainteresovan za kulturu, književna štiva, pozorište. Smetalo joj je što je centar njegovog života istorija bolesti koju mu neki pacijent prepričava. Ograničeno seosko okruženje u kom je živela ju je gušilo, žudela je za većim gradovima, gde nije postojala ovakva osrednjost i monotonija u kakvoj se ona nalazila. Želela je predstave, balove i sve u vezi sa prosvetljavanjem umetnošću, a ne dosadni, obični život domaćice – kakvim ga je ona smatrala. Delo je napisano sa poetičnim poređenjima i savršenim prikazom 19. veka i tadašnjeg društva. Pisac satirično kritikuje u isto vreme i mentalnu osrednjost, ali je više bio usredređen na želju za materijalizmom.

Njen ideal strasti i sentimentalnosti koji je oživljavala u dvojici ljubavnika je doživeo krah, kao i kućna atmosfera koju je načinila skupocenom i elegantnom da bi utolila njena uvažavanja luksuza. Emine nedostižne iluzije u sudaru sa realnošću su dovele nju i nedužnog Bovarija do haotične eskalacije.

kultura,preporuka knjige,preporuka nedelje,klasik,književnost,Gospođa Bovari,Gistav Flober,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.