Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Borba sa ličnim demonima

Dragan Jevremović 17.7.2021. Komentari

„Vrline” je britanska mini-serija iz 2019. godine kreatora Šejna Medouza. U pitanju je drama koja se na surovo realan način bavi ljudskim manama i vrlinama. Serija je osvojila nekoliko nagrada u Velikoj Britaniji, a bila je nominovana u nekoliko kategorija za prestižnu BAFTA nagradu.

Foto: senscritique.com

Džozef je lečeni alkoholičar koji živi u svojoj letargičnoj stvarnosti, međutim, kada mu bivša žena odvede sina u Australiju jedne noći, upada u krizu i vraća se starom poroku. Jutro posle shvata da ga u ovom gradu sve podseća na sina i da ga prati samo depresija. On donosi odluku da se vrati u Irsku i ponovo poveže sa sestrom Anom, koju nije video već 30 godina. Ponovni susret uneće nemir u Anin život, pošto je mislila da je njen brat mrtav. U Irskoj Džozef nastavlja da se bori sa ličnim demonima, ali i budi neke davno zakopane traume. Paralelno sa ovom pričom upoznajemo Dajnu, sestru Aninog supruga, koja sama ima svoje rane i pokušava da ih preboli u krugu porodice kojoj se sada priključio i Džozef.

Uloga Džozefa pripala je Stivenu Grejamu, britanski glumac je maestralno odigrao jednog ranjenog čoveka koji je pred samim ponorom. Njegovu sestru Anu oživela je Helen Beham. Nijam Algar našla se u ulozi Dajne, gde je odlično iznela ulogu osobe koja nosi štit oko sebe, a iznutra je jako ranjiva. Celu atmosferu je dopunila sjajna muzika za koju je zaslužna iskusna kompozitorka Pi Džej Harvi.

 Foto: next-episode.net

Šejn Medouz je iskusni reditelj, najpoznatiji po filmu Ovo je Engleska i njegovim serijskim nastavcima. Medouz potpisuje i scenario za Vrline, a ova serija za njega predstavlja ispovest jer je opisao neke traume koje je on doživeo u detinjstvu. Onda ni ne čudi kako je realno osmislio i predstavio ove ranjene likove. Tmurno i kišovito vreme dodaje novu dozu depresivnosti celoj priči, što je dodatno propraćeno odgovarajućim i kvalitetnim kadrovima.

Kada dođemo do same ivice spas tražimo na različitim mestima, a ako ga pronađemo takvi ponovo rođeni želimo da pružimo drugim izgubljenim ljudima taj spas. Kreator serije Šejn Medouz je bio na ivici, ovom serijom pruža neku vrstu usmerenja drugima. Pokušava da nam pokaže da moramo da naučimo da živimo sa našim vrlinama i manama. U trenucima očaja najbitnije je pričati o problemima i biti okružen pravim ljudima koji su spremni da vam pruže podršku.

kultura,preporuka nedelje,vrline,šejn medouz,stiven grejam,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.