Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Uz pesmu i igru održan Međunarodni festival folklora

Bojana Petrović 21.7.2021. Komentari

Međunarodni studentski festival folklora održan je 19. i 20. jula, 14. godinu zaredom. Srpski ansambli, među kojima je i „AFA Oro”, koji je domaćin festivala, kao i ansambl iz Rusije i Makedonije, uz pesmu i igru, predstavili su svoju tradiciju u Osnovnoj školi „Dušan Radović”. 

Foto: Bojana Petrović

Ansambli koji su učestvovali na festivalu dolaze iz Makedonije, Rusije, Vladičinog Hana, Čačka, Novog Sada i Sremske Mitrovice. Ovogodišnji festival folklora razlikuje se od prethodnih po tome što je zbog lošeg vremena održan u sali za fizičko vaspitanje Osnovne škole Dušan Radović. Jedan od igrača koji je došao iz Sremske Mitrovice, Nebojša Perković, bavi se folklorom 11 godina. On je  rekao da za njega folklor predstavlja neko unutrašnje ispunjenje. Iskreno opušta me igra i prosto mi pomaže da se u nekim situacijama odmorim od svega i da se isključim skroz iz sveta i u toj igri pronađem neki novi svet, rekao je Nebojša. 

folklor 2

Foto: Natalija Stošić

Marko Živić, jedan od organizatora festivala istako je da su uspeli da održe festival uprkos lošem vremenu. S obzirom na to da je ovo četrnaesti studentski festival folklora, a ja sam od prvog u organizacijii, nije bilo ni malo zahtevno što se tiče mene. Međutim, svaki novi festival donosi neke nove izazove, ali srećom, imamo timove koji su vrlo dobro uhodani, tako da smo s lakoćom prebrodili sve teškoće - podvukao je Živić.  

Gromoglasanim aplauzom publika je pozdrvila sve igrače sa scene. Jovana Ljubisavljević, koja je gledala koncerte, izjavila da joj se stvarno sviđa organizacija festivala. Posebno su mi se dopali niški Oro i ansambl iz Rusije, bila je iskrena Jovana. Kao razlog navela je to da nemamo često priliku da vidimo ovakve nastupe i da baš ovi sastavi imaju to nešto posebno što drugi ansambli nemaju.

kultura,festival,folklor,Međunarodni studentski festival folklora,SKC Niš,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.