Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Istinita priča o životu Jevreja

Maša Stojiljković 9.8.2021. Komentari

Priča o jevrejskoj porodici Salom iz Sarajeva, zasnovana na istinitim događajima i likovima, opisana je u „Balkanskoj trilogiji” Gordane Kuić, srpske književnice jevrejskog porekla i dobitnice nagrade „Zlatno pero”. Balkanska trilogija predstavlja komplet triju povezanih knjiga „Miris kiše na Balkanu”, „Cvat lipe na Balkanu” i „Smiraj dana na Balkanu” od kojih je prva knjiga ekranizovana kao televizijska serija od 14 epizoda u režiji Ljubiše Samardžiča.

Foto: privatna arhiva

Radnja smeštena u period početka Prvog svetskog rata prati život jevrejske sefadske porodice Salom koja ima šestoro dece. Glavna junakinja Blanka Salom kao mlada devojka zaljubljuje se u hrišćanina Marka Koraća, sa kojim u vreme Drugog svetskog rata dobija ćerku Veru (u knjizi pominjana i kao Inda). Uprkos protivljenju porodice, grubim rečima koje su joj bile upućene od strane majke, prevari od strane partnera, ona prelazi u pravoslavnu veru, menja ime u Branka i ostaje verna svojoj ljubavi. Marko, koji je pre rata uspeo da stekne bogatstvo, tokom rata sve gubi i biva poslat na prinudni rad u rudnik. Deo porodice Salom je pobijen od strane nacista, a ostatak se krije. Blankina sestra Riki Salom, balerina kojoj je zbog rata narušeno zdravlje, dolazi da živi kod svoje sestre, a kasnije se seli u Sjedinjene Američke Države gde i umire. Priča se nastavlja nakon rata i opisuje već težak život ove porodice koja u doba komunizma biva prinuđena da deli stan sa još jednom porodicom. Poslednji roman Smiraj dana na Balkanu prati život male Vere i njene majke koja je jedina preživela.

Upoznati svoju porodicu znači saznati više o sebi

Težak život Jevreja, njihov progon i mučenje tokom Drugog svetskog rata predstavljaju centralni motiv dela. Ova trilogija je konkretan primer toga prateći jednu porodicu kroz godine, njihovo odrastanje i smenu generacija. Gordana Kuić na izuzetno živopisan način opisuje događaje i likove sa obiljem karakterističnih mirisa, zvukova i prizora te čitalac može pomisliti da sve to gleda izdaleka. Romani koji govore o svim pojedinostima koje je ova porodica morala ćutke da prihvati, čitaoca će ostaviti bez daha. Autorka Vas kroz romane vodi na putovanje u kome se govore razni jezici, sreću različite kulture i običaji, a sve to u okviru jedne porodice, jednog doma.

kultura,preporuka nedelje,istinita priča,trilogija,Balkanska trilogija,Gordana Kuić,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.