Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Izdati sebe, porodicu ili državu?

Maša Stojiljković 15.8.2021. Komentari

Film „Izdaja” (Red sparrow) nastao je po istoimenoj knjizi Džejsona Metjusa, bivšeg CIA agenta, čiji je prethodni špijunski roman napravio veliki uspeh. Priča prati život mlade umetnice kojoj će povreda promeniti život iz korena.

Foto: www.alamy.com

Film prati život primabalerine Boljšoj teatra, Dominike Egorove, koja na sceni iznenada zadobija povredu. Zbog toga ona mora da se oprosti od svoje baletske karijere. U jednom danu gubi posao svojh snova, stan i negu za svoju majku koju joj je obezbeđivao teatar. Kada dobije ponudu od svog strica, polazi na put gde će joj svaki korak značiti život ili smrt. Isprva misli da će sve prestati čim odradi jedan zadatak za državnu bezbednost, ali kasnije shvata da iz toga nema izlaza. Odjednom, ova mlada devojka bez porodice naći će se u svetu intriga, laži, obmana, ali i konstantne opasnosti. I onda kada pomisli da je nadmudrila svoje nadređene i da je shvatila suštinu svega što radi, život joj udara šamar realnosti i ona shvata da joj se sve dešava onako kako je neko već isplanirao.

Hladni rat se nije završio, samo se rasprsnuo u nebrojeno sitnih komadića

Hladni rat je uvek aktuelna i zanimljiva tema, međutim, ovaj film je primer kako se to odražava na živote običnih ljudi. Iako su sve špijunske priče zanimljive, ova naizgled jednostavna saga donosi mnogo dublji kontekst od onog koji gledalac vidi na prvi pogled. Kroz život mlade balerine, dočarana je umetnost na početku, istorija ove države, špijunske intrige i opaske, ali i njeno psihičko stanje u momentima kada je svaki sledeći sat života neizvestan. Glavna junakinja proći će kroz razna psiho-fizička stanja, kao što su menjanje fizičkog izgleda, imena, odlazak iz Rusije, fizički bol, ubistva njoj bliskih ljudi, ali i konstantan strah. Ovaj film donosi uvek aktuelnu priču zapad–istok kroz život jedne mlade žene koja nije ni sanjala da će se naći u situaciji iz koje ne može pobeći.

kultura,preporuka nedelje,film,Izdaja,balet,hladni rat,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.