Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Drugi pozorišni festival „Teatar na raskršću” u Narodnom pozorištu

Maša Stojiljković 21.8.2021. Komentari

Drugi pozorišni festival balkanskog kulturnog prostora „Teatar na raskršću” održaće se od 7. do 14. septembra u Narodnom pozorištu, dok su lokacije u Banovini i Oficirskom domu planirane za prateći program. Gledaoci će imati prilike da vide izvođenje pozorišnih produkcija iz Bugarske, Makedonije, Hrvatske, Rumunije, Slovenije i Srbije. Početak svih projekcija koje nisu deo pratećeg programa planiran je za 19.30 časova.

foto: www.pixabay.com

Pretpremijera predstave Čudo Svetog Georgija u režiji Nikole Zavišića očekuje publiku dan pre početka, 6. septembra od 19.30 časova. Reč je o koprodukciji Dramsko-lutkarskog teatra Ivan Radoev-Pleven, Narodnog pozorišta i teatra Joan Slaviči Arad. Predstava je rađena po motivima istoimene drame Rusomira Bogdanovskog. Karte za pretpremijeru se mogu nabaviti po ceni od 600 dinara, a sutradan, 7. septembra, predstava će premijerno otvoriti festival sa početkom od 19.30 časova. U okviru glavnog dela programa odigraće se sedam predstava, jedna radio-predstava, kao i jedna pozorišna instalacija.

Predstava ZA SADA JE SVE OK Kruševačkog pozorišta, po tekstu Nataše Rajković Prozor, a u adaptaciji i režiji Snežane Trišić, odigraće se 8. septembra. Predstavu DAN KADA JA NIJE VIŠE BILO JA Beogradskog dramskog pozorišta, po tekstu Rolanda Šimelpfeniga, u režiji Tare Manić, gledaoci će imati prilike da vide 9. septembra.

Teatar Zong iz Sofije predstaviće se predstavom ŽIVOT JE SAN 10. septembra. Predstava je rađena po tekstu Pedra Kalderona de la Barke, u režiji i adaptaciji Dine Marković.

Predstava KONS: NOVO DOBA igraće se 11. septembra. Izvodiće je Prešernovo gledališče Kranj iz Slovenije, po tekstu Srečka Kosovela, a u režiji Žige Divjaka.

Hrvatsko narodno kazalište u Varaždinu odigraće predstavu PAZI NA PRAZNINU, po tektsu i u režiji Romana Nikolića, 12. septembra.

Predstava KO JE UBIO DŽENIS DŽOPLIN Srpskog narodnog pozorišta odigraće se 13. septembra. Predstava je rađena po tekstu Tijane Grumić, a u režiji Sonje Petrović.

Autorski projekat Andree Gavriliju RECEPT ZA SAVRŠENSTVO U NEKOLIKO KORAKA KOJI NE VODE NIKUDA, Severnog teatra iz Satu Mara Mihaj Rajku trupe iz Rumunije, zatvoriće festival 14. septembra, kada će biti svečano dodeljene nagrade Festivala

U okviru pratećeg programa gledaoci će imati prilike da vide radio-predstavu SOUNDTRACK ZA FILM KOJI NIJE SNIMLJEN, autora Kralja Čačka i Nine Bajsić, u izvođenju Radio-teatra Bajsić i prijatelja iz Zagreba, 13. septembra sa početkom u 22 časa u Banovini, u dvorištu Univerziteta. Pozorišna instalacija za jednog gledaoca HEROJI 4.33 autora Saša Dimoskog, u režiji Dejana Damjanovskog i izvođenju Narodnog pozorišta Jordan Hadži Konstantinov-Džinot iz Velesa takođe će se održati u okviru pratećeg programa, 9. i 10. septembra u Velikoj sali Oficirskog doma sa početkom u 20.22 časa obe večeri. 

U okviru programa održaće se i tribina na temu Uloga pozorišta u medijskom prostoru, 9. septembra u 12 časova u Maloj sali hotela New city. Promocija i predstavljanje novih izdanja Sterijinog pozorja i novog broja časopisa za pozorišnu umetnost Scena i promocija knjige Intertekstualna pletisanka o konstituciji lika Laze Kostićautora Milivoja Mlađenovića, kao i promocija časopisa za pozorišnu umetnost Teatron održaće se u foajeu Narodnog pozorišta na prvom spratu, 11. septembra u 17 časova. Promocije monografija o Nebojši Glogovcu autorke Tanje Nježić i ALEKSANDAR ĐORĐEVIĆ: UVEK ISPOČETKA autorke Dragane Bošković, održaće se 12. septembra u foajeu Narodnog pozorišta na prvom spratu, sa početkom u 17 odnosno 18 časova. 

Cena kompleta karata za glavni program je 2800 dinara, dok je cena pojedinačne karte za glavni program do 6. septembra 600 dinara, a nakon toga 800 dinara. Karte za prateći program će biti po ceni od 600 dinara. Prodaja karata počinje 23. avgusta, a mogu se rezervisati svakog radnog dana na broj telefona blagajne pozorišta: 018/245-472.

Gledaoci će na Festival moći da uđu uz potvrdu o vakcinaciji (u bilo kom obliku), sertifikat o preležanom kovidu ne starijem od 6 meseci ili negativan PCR test ne stariji od 72 časa, odnosno brzi antigenski test urađen u ovlašćenoj laboratoriji ne stariji od 48 časova. Testiranje će biti omogućeno na licu mesta.

kultura,najava,pozorišnifestival,pozorište,predstava,radiopredstava,TEATAR NA RASKRŠĆU,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.