Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Drugo veče Filmskih susreta u znaku Bjelogrlića i Đurička

Jovan Živković 23.8.2021. Komentari

Druge večeri Filmskih susreta prikazani su filmovi „Nečista krv: greh predaka” i „Živ čovek”. Nagrada za glumca večeri pripala je Draganu Bjelogrliću za ulogu Hadži Trifuna u filmu „Nečista krv”. Glumci su se nakon projekcija poklonili publici, izuzev Nikole Đurička, koji je imao glavnu ulogu u filmu „Živ čovek” ali je zbog snimanja u Americi bio sprečen da prisustvuje ceremoniji.

Zvezda večeri Dragan Bjelogrlić; Foto: Mila Stanojević

Drugo veče je delom proteklo i u tehničkim problemima koji su zadesili organizatore prilikom prikazivanja Nečiste krvi kada je u jednom trenutku nestalo slike. Problem ipak nije bio ozbiljnije prirode i program je, nakon kratkotrajne pauze, po planu nastavljen. Da taj problem ne pokvari raspoloženje publici na Letnjoj tvrđavi, pobrinuo se voditeljski par koji čine glumci Radomir Nikolić i Dragana Mićalović i svojim kratkim performansima i improvizacijama zabavio publiku. Glumica Anđela Jovanović govorila je o tome na presu. Zahvaljujem se divnoj publici na ovacijama na kraju filma i na tome što su ostali i pored pauze koja je trajala skoro 40 minuta, i koja je, kako to obično biva, nastala možda u najuzbudljivijem trenutku kada se čitava radnja raspliće – rekla je Anđela i izrazila žaljenje što, iz tog razloga, publika nije mogla da ima doživljaj celog filma.

Nečista krv: greh predaka ekranizacija je romana autora Bore Stankovića u režiji Milutina Petrovića, a pisana po scenariju Voje Nanovića. Radnja je smeštena u 19. vek u Vranju, koje je tada još uvek bilo pod turskom vlašću. Priča prati Hadži Trifuna i njegovu porodicu koju potresaju brojni problemi, počev od turskih begova koji haraju njihovim gradom, do intriga i sukoba unutar same porodice. Osim Bjelogrlića, uloge u ovoj istorijskoj drami pripale su Katarini Radivojević, Anđeli Jovanović, Neli Mihailović, Marku Grabežu i drugima koji su svojom energijom pruženom u filmu, ali i poklonu publici izmamili gromoglasan aplauz Nišlija.

Đuričko na video-linku; Foto: Mila Stanojević

Živ čovek je komedija u režiji Olega Novakovića o Igoru Ćeliću Ćeli, bivšem rokeru zarobljenom u melanholičnom doživljaju svakodnevice. Film je u potpunosti koncentrisan na njegov život, razmišljanja, odluke koje donosi i odnose koje ima sa ljudima u svom okruženju. Iako u nemogućnosti da prisustvuje ovogodišnjim Susretima, Đuričko se publici obratio preko video-linka u kome je istakao ogroman značaj koji je ovaj festival imao u razvoju njegove karijere.

Repertoar treće večeri činiće svetska premijera filma Ne igraj na Engleze, kao i ostvarenje Dohvati nebo.

kultura,filmski susreti,tvrđava,Letnja pozornica,Necista krv,živ čovek,dragan bjelogrlić,nikola đuričko,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.