Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Kojim putem radije idete?

Emilija Vasiljević 23.8.2021. Komentari

„Put kojim se ređe ide” je pre 35 godina napisao psihijatar, čovek velike mudrosti i iskustva. Knjiga je bila odbijena od strane izdavača, a šest godina kasnije, 1984. godine, milioni ljudi je prepoznaju kao delo nove psihologije i duhovnog rasta. Morgan Skot Pek postaje pisac kome se veruje, a neki kritičari smatraju da misli ovog psihijatra tek danas dobijaju pravi smisao.  

Foto: privatna arhiva

Život je težak, ali kada jednom prihvatite tu činjenicu, prestaje da bude. Morate prihvatiti odgovornost za svaki postupak i ne bežati od problema, već se suočiti sa njima. Ovo su samo neki od korisnih saveta koji se nalaze u Pekovoj knjizi. To je vodič za duhovno sazrevanje napisan jezikom koji je razumljiv svakome. Sadrži i mnoge primere iz svoje lekarske prakse u kojima možete da se pronađete. U bilo kom životnom dobu ova knjiga će biti od pomoći i svakim čitanjem se pronalazi nešto novo. Kako izdavači navode, delo nam pomaže da uočimo i razlikujemo zavisnost od ljubavi, postanemo osećajniji roditelji, i konačno, otkrijemo sopstveni identitet.

Osnovni oblik delovanja ljubavi je pažnja. Kada nekoga volimo, poklanjamo mu svoju pažnju i posvećujemo se njegovom razvoju. Kada volimo sebe, mi se bavimo sopstvenim razvojem.

Skot Pek je rođen u Njujorku i odgajan je kao protestant. Sa 13 godina roditelji su ga poslali u prestižnu školu u Nju Hempširu. Pek je u svojim knjigama kombinovao znanja i iskustva koje je stekao u praksi sa religijskim stavovima ljude koje je upoznao. Knjiga je dobila i nastavak Dalje putem kojim se ređe ide. Umro je 2005. u svom domu u Konektikatu od Parkinsonove bolesti.

kultura,preporuka nedelje,preporuka knjige,Put kojim se radije ide,Morgan Skot Pek,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.