Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Minutom ćutanja odata počast Lanetu Gutoviću na „Filmskim susretima”

Jovan Živković 26.8.2021. Komentari

Repertoar pete večeri 56. Filmskih susreta činili su filmovi „Jedini izlaz” i „Pucnji u Marseju”. Deo glumačkih postava se kao i prethodnih večeri poklonio publici nakon projekcija. Za glumca večeri proglašen je Đorđe Đoković za ulogu u filmu „Pucnji u Marseju”. Pre početka projekcije voditelj programa Radomir Nikolić pozvao je publiku da minutom ćutanja iskaže počast nedavno preminulom, čuvenom glumcu Milanu Lanetu Gutoviću.

Foto: Ksenija Dimitrijević

Milan Gutović bio je naš poznati i više puta nagrađivani glumac koga ćemo pamtiti po ulogama Srećka Šojića u seriji Bela lađa i filmovima Tesna koža, Dragoslava u seriji Otvorena vrata, ali i kao čuvenog pustolova i voditelja istoimene emisije. Popularni Lane juče je izgubio onu najvažniju, životnu bitku posle višednevnih napora lekara da mu spasu život. Publika se na Filmskim susretima od njega oprostila dostojanstveno, prvo minutom ćutanja, a onda i gromoglasnim aplauzom. Glumica Danica Maksimović, koja je sa Gutovićem igrala u Tesnoj koži, imala je dirljive reči za njega: Divan je bio kao kolega. Imao je svoje bubice i to smo svi znali, ali smo tolerisali. Neka mu je sa anđelima duša. Sad će biti sa svojim Vlastom sa kojim je najviše drugovao i voleo se – kazala je Danica. 

Pucnji u Marseju je film koji je premijeru imao početkom ovog meseca na Festivalu u Herceg Novom, dok mu je sinoćna projekcija bila premijera pred domaćom publikom. Film prati sudski proces saučesnika Vlade Georgijeva Černozemskog, atentatora kralja Aleksandra Karađorđevića. U centru priče su sudije, advokati, tužioci, optuženici, ali i sami svedoci događaja. Film se sastoji od igrane rekonstrukcije događaja i arhivskih snimaka. Uloge u filmu tumače: Tihomir Stanić, Vladimir Aleksić, Svetozar Cvetković, Gordan Kičić, Strahinja Blažić, Nikola Šurbanović i već pomenuti Đorđe Đoković. Autor, a ujedno i reditelj ovog filma je Gordan Matić, a na scenariju je radio Vladimir Andrić.

 

Scena iz filma Pucnji u Marseju; Foto: Ksenija Dimitrijević

Jedini izlaz je triler-drama koja je svoju premijeru imala već februara ove godine. Pisana je po scenariju Marka Popovića, dok režiju potpisuje Darko Nikolić. Anđelka Prpić igra Anu Kolar, ženu koja je upala u komu nakon požara u kojem je stradao njen muž. Iako je od tada prošlo šest godina, iznenadni video-snimak koji Ana dobija nateraće je da pomisli da je njen muž možda i dalje živ, te će se ona dati u potragu za njim. Iako je u dosadašnjoj karijeri bila poznata po ulogama u komedijama, Anđelki uopšte nije teško palo da iznese lik žene spremne da se, ako je potrebno, opet suoči sa već proživljenim bolom. Ovakva vrsta uloge zahteva ozbiljne pripreme, zato što je to osoba koja je doživela razne vrste trauma zbog kojih je imala različite psihičke poteškoće. Zato sam se pripremala sa doktorkom Bojanom Pejušković, Goranom Bajićem i psihijatrima – rekla je Anđelka, dodavši da su joj ogromnu pomoć pružili i reditelj, pisac i druge kolege.

Pretposlednje večeri biće prikazani filmovi Oaza i Vikend sa ćaletom

kultura,milan lane gutovic,filmski susreti,anđelka prpić,jedini izlaz,Ljubomir Ljuba Bulajić,ljubomir bandović,pucnji u marseju,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.