Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Koncert savremene umetničke muzike u sali Niškog kulturnog centra

Maša Stojiljković 9.10.2021. Komentari

Koncert savremene umetničke muzike „Richard Barrett + Ansambal Studio 6 = 'close up'” održaće se 12. oktobra u Velikoj sali Niškog kulturnog centra, sa početkom od 19 časova.   

Foto: app.gettyimages.com

Učesnici koncerta su: Ričard Beret (elektronika), Karolina Beter (blok-flauta), Vladimir Blagojević (harmonika), Ivana Grahovac (violončelo), Nenad Marković (truba) i Milana Zarić (harfa). Virtuozni domaći ansambl za savremenu muziku Studio 6, izveo je ovaj ciklus od šest komada za šest muzičara 2016. godine. Ciklus se sastoji od šest stavova, za različite sastave u okviru ansambla, a kompozitor se u tretiranju muzičkog materijala inspirisao prirodnim i biološkim fenomenima. Close-up predstavlja rezultat višegodišnje saradnje između britanskog kompozitora i vizionara Ričarda Bereta i Ansambla Studio 6. Ovo delo je posvećeno Ansamblu Studio 6, i predstavljeno je publici širom Evrope, ali i Srbije. Ove godine, biće predstavljen publici Niša i Zrenjanina. 

Ričard Beret je kompozitor, improvizator na elektronici i profesor na Kraljevskom konzervatorijumu u Hagu i na Akademiji kreativnih izvođačkih umetnosti u Lajdenu. Njegove kompozicije obuhvataju solističke, kamerne i orkestarske partiture široke palete izražajnih sredstava, a njegova muzika zabeležena je na preko 40 nosača zvuka. Ansambl Studio 6 predstavlja kolektiv muzičara sa bazom u Beogradu i Novom Sadu koji je nastao 2012. godine, a danas nakon skoro deset godina postojanja vodeći ansambl za savremenu umetničku muziku koji je redovno podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja. Ansambl je modularan i publici predstavlja program koji pripada muzici stvorenoj posle 1960. godine, od modernih klasika pa do eksperimentalnih muzičkih praksi sa početka 20. veka. Umetnički cilj ansambla je da redovnim koncertima doprinese promociji novih svetskih tendencija na domaćim prostorima, ali i popularizaciji domaće umetničke muzike u Evropi i svetu.

Ulaz na koncert je besplatan.

kultura,koncert,savremenamuzika,niškikulturnicentar,studio6,ansambl,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.