Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Otvoren je četrnaesti Svetosavski sajam knjiga

Andrijana Pavlović 1.2.2018. Komentari

Svečano otvaranje Svetosavskog sajma knjiga u Nišu održano je u Oficirskom domu. Književnik i dobitnik NIN-ove nagrade Goran Gocić zvanično je proglasio sajam knjiga otvorenim, a moderator programa bio je novinar i književnik Velibor Petković.

Foto: Jovana Jovanović

Goran Gocić pozdravio je posetioce sajma i sa njima podelio svoje utiske o ovogodišnjem sajmu knjiga. Iako je prvi put ovde, bio je jako impresioniran izgledom izložbenog prostora. Po njegovim rečima, knjige su kulturno dobro, ali istovremeno i roba, a autori moraju da učine sve da ta roba stigne do publike. Njegova preporuka jesu domaći autori. Takođe je otkrio da njegova porodica potiče sa ovih prostora, zbog čega se oseća kao kod kuće i da mu je jako drago da je u Nišu, među prijateljima.

Nakon svečanog otvaranja počela je promocija romana Poslednja stanica Britanija Gorana Gocića. Roman priča priču sicilijanskog emigranta Antonia o njegovom boravku u Velikoj Britaniji osamdesetih godina dvadesetog veka, kao i njegovim saborcima Luki, Goranu i Ivanu, koji su se našli u centru istorijskih zbivanja. Autor romana nam je otkrio kako je dobio ideju da napiše ovakav roman i gde je pronašao inspiraciju za ovu priču: Inspiraciju sam našao u životu. Ja sam bio imigrant, proveo sam pet godina u Britaniji i to vreme osamdesetih je bilo mnogo drugačije od današnjice. Želeo sam da ispričam tu priču odavno. To je bilo dosta neobično, ja sam živeo u tim kotovima, sa dosta živopisnim ljudima i tom nekom čudnom ekipom, a imao sam dvadesetak godina. To mi je bila neka vrsta otkrovenja. Posle 30 godina postao sam pisac i poželeo sam da rekonstruišem taj period. Taj period mi je ostao kao neki period mog sazrevanja i odrastanja. Sam taj život koji sam živeo bio je inspiracija.

DSC 0007

Velibor Petković i Goran Gocić; Foto: Jovana Jovanović

O samoj organizaciji ovogodišnjeg sajma knjiga razgovarali smo i sa njegovim PR menadžerom Marijanom Vitas, koja je najavila da će Svetosavski sajam knjiga trajati od 1. do 8. februara i da ćemo u roku od tih nedelju dana imati, kako ona kaže, carstvo knjige. Uživaćemo u tome po ceni od svega 50 dinara, a ono što je novost jeste da će svako ko kupi ulaznicu i ubaci je u kutiju na samom ulazu imati priliku da osvoji neku od knjiga. Izdavačka kuća Medivest, odnosno sam organizator spremio je preko sto knjiga za posetioce. Pored toga, imamo brojna iznenađenja. Organizovali smo kafić u okviru Oficirskog doma, za nekoga ko želi da se opusti i da razmisli koju knjigu da kupi, a ono što je interesantno jeste da će se svake večeri, sem 8. februara, organizovati književne večeri i promocije novih knjiga. Dakle, večeras u 19 časova Goran Gocić, dobitnik NIN-ove nagrade i nagrade Miloš Crnjanski. Sutra u 18 časova Biljana Stanojević. U subotu Slaviša Pavlović u 18 časova, a u 19 časova Minja Ilijeva. Zatim u nedelju u 18 časova Milijana Seta. U ponedeljak u 18 časova uručenje tradicionalnih nagrada, zatim pola sata iza toga Marko Vidojković. U utorak 6. februara u 18 časova Marčelo i sreda 7. februar u 18 časova Bata Milanović. Dakle, pozivam sve drage Nišlije i sve ljude dobre volje da obiđu sajam i obezbede sebi nešto što do sada nisu, objašnjava ona.

kultura,sajam knjige,knjiga,Oficirski dom,Goran Gocic,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.