Razgovor o položaju Roma provučen kroz prizmu kulture

Aleksandra Ničić 2018.
Komentari

Tribina povodom mjuzikla Cigani lete u nebo održana je 9. marta u Oficirskom Domu. O samoj pripremi i ličnom doživljaju predstave, kao i o položaju Roma u društvu, govorili su: glumac i reditelj Desimir Stanojević, glumica i pevačica Silvija Nešić i glumica Ivana Nedović.

Foto: Damjan Denić

Reditelj i glumac Desimir Stanojević istakao je da ga je za stvaranje mjuzikla motivisala želja da Niš stavi u red gradova koji se mogu pohvaliti nizom ovakvih muzičko-scenskih dela. Na Terazijama se ovaj mjuzikl izvodi stalno, te sam smatrao da bi niška publika bila zahvalna kada bi bila u prilici da kartu za autobus za Beograd zameni kartom za Narodno pozorište, objasnio je. Za predstavu ga je, kako kaže, inspirisao život u sredini koja je nastanjena Romima, što je iskoristio i za rad u pozorištu. Podelio je svoju fasciniranost romskom kulturom sa prisutnima rekavši da je neverovatno to što svi imaju nešto zajedničko u svom biću, razmišljanju i genetici gde god da žive. Izdvojio je njihovo zajedništvo i slobodu kao glavnu ideju koja ga je vodila ka režiranju ovog dela. Osim toga, izrazio je posebno zadovoljstvo što je niška publika prihvatila ovaj žanr, koji joj je prvi put predstavljen izvođenjem mjuzikla Violinista na krovu. Tako je opisao svoju ljubav prema ovoj vrsti muzičko-scenskog dela rekavši: Volim mjuzikl, jer se u njemu jednom pesmom može predstaviti scena koja bi se izvodila oko 15 minuta u običnoj predstavi. Na pitanje našeg lista u vezi sa interesovanjem Roma za ovaj mjuzikl odgovorio je da se i sam iznenadio slabom posećenošču Roma. U pitanju je problem sa kojim nisam upoznat. Moguće je da im se ne dopada muzika ili naše viđenje, ali predstava je svakako rađena kao nešto što bi njima trebalo da se dopadne, rekao je.

Problemu diskriminisanja Roma u društvu lično je pristupila glumica i pevačica Silvija Nešić, istakavši da izopštenost Roma iz društva ne treba zanemariti. Živim u romskom naselju u Nišu i svedok sam svakodnevne diskriminacije koja decu prati još od osnovne škole, rekla je. S obzirom na to da je aktivistkinja za prava Roma, kao rešenje za bolji položaj, izdvojila je ljude dobre volje, koje krasi želja za dobročinstvom. O marginalizaciji Roma u društvu za naš list rekla je: Želimo da jednakost bude prisutna u svakodnevnom životu − nezavisno od toga da li se radi o Romu koji ima sredstva za život ili o onome koji prosi na ulici. Kao glavnu poruku mjuzikla izdvojila je međuljudske i porodične odnose Roma, kao i negaciju predrasuda o ranom ulaženju Roma u brak.

DSC 0618

Jovana Ljubić, Silvija Nešić, Desimir Stanojević i Ivana Nedović; Foto: Damjan Denić

Glumica Ivana Nedović izrazila je zadovoljstvo zbog stvaranja ovakvog dela, ali je dodala da je neophodno rešiti i tehničke probleme kako bi sve to bilo uspešno. Slikovito je opisala realizaciju predstave, rekavši da su vrata mjuzikla odškrinuta Violinistom na krovu, a široko otvorena delom Cigani lete u nebo. Na težak položaj Roma nadovezala se pitavši publiku: Zašto je Crni labud iz Desankine bajke koju deca čitaju u školama srećan tek onda kada postane beo? Organizatorka tribine i studentkinja Departmana za komunikologiju i novinarstvo Jovana Ljubić rekla je za naš list: Mjuzikl Cigani lete u nebo bio mi je posebno zanimljiv zato što, pored glumačkog dela, ima i veselu muziku, ali i govori o Romima i njihovom položaju u društvu. Istakla je da ovu temu ne treba zanemariti i da je neophodno razgovarati o njoj.

Ključne reči: Desimir Stanojević , cigani lete u nebo , tribina , položaj Roma u društvu ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.