Milica Mihajlović: Kultura je na rubu egzistencije, moramo je održavati u životu

Tamara Radovanović 2018.
Komentari

Predstava Kumovi održana je 14. marta u prepunoj sali Narodnog pozorišta. Glumačka ekipa, koju su činili Milica Mihajlović, Danica Maksimović, Dragan Petrović Pele, Branimir Brstina i Radoslav Milenković, ispraćena je sa scene gromoglasnim aplauzom. Među publikom se, osim smeha, nekoliko puta mogla čuti duhovita opaska: Pašće balkon!.

Foto: Jovana Živanović

Ovu predstavu režirao je Dušan Kovačević, a u centru zbivanja je neobično prijateljstvo koje se razvija između čoveka i psa. Priča će se kasnije iskomplikovati i dobiti sasvim drugo značenje. Nakon završetka predstave i poklona glumačke ekipe publici, imali smo priliku da razgovaramo sa glumicom Milicom Mihajlović, koja tumači ulogu kume, inače lekarke. Mihajlovićeva je za Studentski dnevni list govorila o samoj predstavi i svojim daljim angažovanjima, kao i o tome kako vidi situaciju u kojoj se kultura trenutno nalazi u našoj zemlji. 

Kakve međuljudske odnose kumova prikazuje ova predstava? Jesu li oni u predstavi povezani sa negativnom konotacijom te reči?

Milica: Ovaj komad nema nikakve veze s kriminogenim profilima. Sve je u njemu hipertrofirano i svi odnosi i situacije su dovedeni do apsurda. Naravno, sve to pozitivno utiče na komedijski potencijal, jer je i krajnji cilj svega bio da publika dobije jednu kvalitetnu komediju.

Koji je bio Vaš prvi utisak o liku koji tumačite?

Milica: Predstava je prvi put izvedena 2012. godine i tada sam se jako radovala što ću biti deo nje, jer je čast i zadovoljstvo raditi sa glumačkim veličinama kao što su Danica, Branimir, Rale, Pele i Miki Manojlović, koji je tumačio lik Milana pre Peleta. Samu ulogu doktorke koju igram tek sam kasnije postepeno odgonetala.

Reditelj je Kumove odredio kao komediju svakodnevne tragedije. U kojoj meri je, prema Vašem mišljenju, naša svakodnevica tragična, a u kojoj meri komična?

Milica: Kada gledate sa strane pojedine situacije, naravno da one mogu delovati i te kako komično. Međutim, ukoliko ste akter, ukoliko na svojoj koži osetite neke stvari, doživećete to tragično. Ipak, smatram da se sve uvek može posmatrati sa pozitivne strane.

 DSC 0033

Milica Mihajlović nakon predstave Kumovi; Foto: Jovana Živanović 

U predstavi čovek i pas postaju najbolji prijatelji. Koje su prednosti prijateljstva sa psom u odnosu na prijateljstvo sa čovekom?

Milica: Ogroman sam ljubitelj životinja, pre svega pasa. Za razliku od čoveka, pas zaista može pružiti bezuslovnu ljubav. Osim toga, takva prijateljstva nikada ne mogu biti lažna, a znamo kako to neretko biva sa ljudima. Privilegija je imati psa kao prijatelja.

Glumite lekarku u Kumovima. Da se ne bavite glumom, kojom profesijom biste se bavili?

Milica: Sigurna sam da lekar ne bih bila, jer nemam takve pretenzije. Osim glume, bavim se prevođenjem. To je svakako jedini posao koji volim makar podjednako kao glumu. Da nisam glumica, bila bih prevodilac.

Kako vidite aktuelnu situaciju u kulturi?

Milica: Kultura je u našoj zemlji veoma zapostavljena. Dovedena je na rub egzistencije, tako da je moramo održavati u životu. Mi koji to pokušavamo kao da smo neka vrsta smetnje, a ne nešto što bi trebalo podržavati za dobrobit čitavog društva. Naročito se ta kriza odražava na pozorište.

Kakvi su Vaši naredni projekti? Gde Vas možemo gledati?

Milica: Moja matična kuća je Atelje 212. Tamo igram u predstavama Kafa i cigarete, Avgust u okrugu Osejdž, Majstori, majstori. Aktivno radim i u pozorištancetu Puž

Ključne reči: kultura , Milica Mihajlović , kumovi , predstava ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.