Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Priča o čoveku koji nije želeo da odraste

Aleksandra Ničić 25.3.2018. Komentari

Na koji način svet verovanja može postati naša realnost? Da li kolevka mašte može iznedriti večno detinjstvo? Na ova i slična pitanja u vezi sa životom i odrastanjem, odgovore pružaju J. M. Beri, Petar, Silvija i ostali likovi filma U potrazi za Nedođijom.

www.assets.mubi.com

U pitanju je neobično ostvarenje scenariste Alana Knija i režisera Marka Forstera bazirano na istinitom događaju. Iako postoje brojna dela koja govore o celokupnoj biografiji škotskog romanopisca i dramaturga J. M. Berija, drama U potrazi za Nedođijom je jedina koja opisuje samo stvaranje jednog od najpopularnijih dečijih klasika Petar Pan. Glavne uloge tumače Džoni Dep, Kejt Vinslet i Fredi Hajmor.

Kada Berijevo delo doživi krah na daskama koje život znače, počeće da stvara ulogu na najvažnijoj sceni u svom životu − detinjstvu sinova Silvije Dejvis. Naime, nakon očeve smrti, igra i radost dece ove porodice dobijaju potpuno drugačiji ton. U trenutku u kome maštu smenjuje nekad surova realnost, vrata sanjarenja jedini su prolaz ka sreći. Pomenutom mišlju vodi se i Beri, koji na taj način unosi sreću u svakodnevnicu dečaka, a najmlađi od njih mu postaje nadahnuće za predstavu Petar Pan. Sam odnos Berija i dece pokazuje da je svaka naša vezanost za biće ili pojavu duhovne, a ne biološke prirode. Iako nisu u krvnom srodstvu, Nedođija čini da veza među njima bude neraskidiva. Osim toga, Berijeva mašta i razdraganost usmeravaju ga ka majci dečaka − Silviji. Ljubav tada postaje neiscrpni izvor inspiracije za njega. Sa druge strane, Silvija, skrhana nakon smrti supruga, u ovom prijateljstvu pronalazi utočiše mira i sigurnosti. Nevinost i čistota učinili su ovaj odnos duhovne i platonske prirode jačim od bilo kakvog fizičkog kontakta. Uz emocionalnu impresiju koja je teško prepričljiva i savršenu mešavinu fikcije i realnosti, ekipa filma uspela je da potpuno verodostojno prikaže život porodice Dejvis.

Ostvarenje U potrazi za Nedođijom imalo je sedam nominacija za Oskara, pet nominacija za Zlatni globus i mnogobrojne druge nagrade sa raznovrsnih festivala. Za Džonija Depa i Kejt Vinslet, uloge koje su tumačili predstavljale su nešto sasvim drugačije od svega sa čime su se susretali do sada. Međutim, ovaj glumački par uspeo je da prenese neverovatan emotivni naboj, i to kroz čistotu i prirodnost.

Možeš li se setiti trenutaka kada su i najjednostavnije stvari bile najzabavnije? Međutim, izgubio si se usput − odrastanjem si zaboravio kako da se igraš.

preporuka nedelje,preporuka filma,U potrazi za Nedođijom,Petar Pan,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.