Film koji se poigrava ljudskim umom

Tamara Radovanović 2018.
Komentari

Dejvid Linč je 2001. godine režirao neo-noir psihološki triler pod nazivom Mulholland Drive. U centru zbivanja su dve žene koje pokušavaju da otkriju pravi identitet one koja je izgubila pamćenje nakon teške saobraćajne nesreće u kojoj je jedina preživela. Psihotične iluzije, opasna plava kutija, bizarni likovi i misteriozni noćni klub Silencio doprineće tome da nakon odjavne špice dugo ostanete zamišljeni rezimirajući u glavi čitav film, deo po deo.

www.bbook.com

Pošto je doživela saobraćajnu nesreću u Los Anđelesu, Rita ima amneziju. Nakon nesreće, njen put će se na čudan način isprepletati sa putem mlade glumice u usponu − Beti, koju je zaintrigirala situacija u kojoj se Rita našla, te je voljna da joj pomogne. Otkrivanje Ritinog pravog identiteta uskoro prelazi u drugi plan, jer nastaje nova misterija, koja zatim biva u senci novog problema i tako tokom čitavog filma. Rasplet će doneti intrigantna objašnjenja svih nagomilanih problema i misterija, ali će se i poigrati ljudskim razumom i izbrisati granice između stvarnog i nerealnog, između sna i jave, onako kako to samo Linč ume. Da li su ljudi koji su nam prikazani u stvari neki sasvim drugi likovi? Da li je ovo san? Da li je ovo sećanje na doživljaje iz prošlosti? − pitanja su koja će gledalac sigurno postavljati sebi tokom gledanja ovog filma.

Mulholland Drive se ili voli ili mrzi, nema sredine. Linčovi filmovi uvek izazivaju ekstremne reakcije publike. Iako počinje kao naizgled prosečan, ovaj triler obiluje poukama, simbolikom, enigmatikom i metaforama. Najveća draž je to što nema nametnutih i gotovih misli i vizija, već se svaki gledalac angažuje individualno, poput detektiva sa druge strane ekrana ili platna i na taj način je pasivnost prilikom gledanja u potpunosti isključena. Pruža nam se mogućnost da odaberemo perspektivu iz koje ćemo posmatrati ovo delo, da u njemu identifikujemo sebe i da sami odredimo suštinu. Kao i kod tumačenja bilo kog pravog umetničkog dela, nema ni pogrešnih, a ni ispravnih mišljenja i doživljaja. Da li svaki pokušaj logičke analize ovog psihološkog trilera odvodi u ćorsokak?

Ključne reči: kultura , preporuka nedelje , mulholland drive , film , dejvid linč ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.