Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Domaći film koji se bori protiv stereotipa

Andrijana Pavlović 13.5.2018. Komentari

Domaći film Pored mene snimljen je 2015. godine u režiji Stevana Filipovića. Premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Puli 20. jula iste godine, dok je u Srbiji emitovan dva meseca kasnije, 23. septembra. Radnja je smeštena u učionici srednje škole, u kojoj su maturanti jednog odeljenja beogradske gimnazije zaključani preko noći.

Foto: mojtv.net

Profesorka istorije Olja je razredni starešina odeljenju maturanata, sa kojima vodi svakodnevnu borbu izazvanu generacijskim jazom. Učenici svoje živote žive na internetu, ne pokušavajući da upoznaju ljude oko sebe. Kada profesorku napadne grupa huligana, ona saznaje da su to učenici njenog odeljenja i za kaznu ih zaključava preko noći. Ta noć menja živote maturanata, zbog toga što maske polako počinju da padaju. Upoznajući jedni druge na novi, drugačiji način,  razbijaju postojeće barijere i stereotipe. Sa jutrom dolaze i nova razmišljanja, stavovi i emocije. Radnja filma pokazuje život u savremeno doba i način na koji ljudi sude jedni o drugima, bez ikakvih argumenata.

Film je 2016. godine dobio nagradu za najbolji scenario na Festivalu filmskih scenarija u Vrnjačkoj banji, kao i mnoge pozitivne kritike.

film,pored mene,premijera,preporuka,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.