Bojan Perić: Siguran sam da meni ništa neće zameniti Vojnu akademiju

Marija Đorđević 2016.
Komentari

Niš je sinoć bio centar dešavanja. Razlog tome bilo je otvaranje bioskopa Cineplexx, a ujedno i premijera filma Vojna akademija – novi početak. Karte su bile podeljene, crveni tepih postavljen, tako da je sve bilo spremno za veliko otvaranje i doček glumačke ekipe. Ono što je posebno obeležilo ovo veče jesu mladi kadeti Vojne akademije koji su u svojim uniformama na simboličan način najavili predstojeću premijeru. Sve je bilo u duhu vojske.

Foto: Julija Marjanović

Pre same projekcije, glumci filma prošli su crvenim tepihom i pozdravili publiku koja ih je sa nestrpljenjem iščekivala. Među njima su bili Bojan Perić, Ivan Mihailović, Branko Janković, Tihomir Stanić, Andrea Ržaničanin i drugi. Film Vojna akademija je projekat koji su gledaoci jako zavoleli, vezali se likove i sa velikim nestrpljenjem čekali treći deo. Imali smo priliku da razgovaramo o filmu sa glavnim junakom, Bojanom Perićemkoji tumači lik Stošića. On nam je govorio o celom projektu i saradnji sa novim kolegama, kao i o tome koliko mu ova uloga znači. Isto tako, on nije sakrio zadovoljstvo što je na otvaranju bioskopa u Nišu upravo Vojna akademija

Vojna akademija je zaista dobro prihvaćena kod publike, što potvrđuje uspešna premijera trećeg nastavka. Koju simboliku nosi Novi početak?

Bojan: Ako govorimo o novom početku, meni je jako drago što to govorimo baš u trenutku kada imamo otvaranje bioskopa u Nišu, jednu takvu vrstu kakav je Cineplexx. Veoma mi je drago što su izabrali da novi početak bude uz film Vojna akademija. Naš novi početak je na svim nivoima u ovoj našoj priči. Svi ti likovi koje je publika, sada već mogu slobodno da kažem, zavolela, imaju svoj novi početak. Mi smo ih upoznali u prvoj sezoni serije kao kadete, a onda su se kroz film i televizijsku seriju razvili u kadete koji su završili svoje školovanje. Sada je njihov nov početak time što stupaju na dužnosti. Opet imamo jedan početak gde cela generacija mladih kadeta, odnosno glumaca dolazi na Vojnu akademiju. Dakle, sve je prolazno, sve se menja i svuda život teče dalje. Jedino što je nepomerljivo u našoj priči jeste institucija Vojne akademije, koja stalno stoji i čeka novi život.

Ovoga puta je tu i nova generacija glumaca. Kako je protekla saradnja sa njima?

Bojan: Sjajno! Nema boljeg sagovornika za to pitanje od mene, kao i Tiće Pečančić koja igra Zimče. Mi smo ti koji smo proveli najveći deo snimanja sa njima, jer smo mi na Vojnoj akademiji. To od juče više nije tajna, otkako je bio prepun Sava centar. Sjajni su! Dolaze na projekat Vojne akademijželjni da rade, puni entuzijazma. Moram priznati da su svi oni odusevljeni, kao što smo i mi bili kada smo prvi put stupali u sve to. Mi nismo znali šta može da nam se desi, jer je to sve bilo novo. Oni sad već imaju neku predstavu kako sve to izgleda. U svakom slučaju, veoma su se dobro pokazali. Meni je bilo veliko zadovoljstvo i čast da radim sa njima.

U kojoj meri film oslikava stvarni način života na Akademiji?

Bojan: Ceo ovaj projekat ima u velikoj meri jedno veliko uporište u realnom životu Vojne akademije, počevši od toga kada je Gordan Mihić pisao naše likove. On je pisao prvu sezonu baziranu na istinitim događajima i likovima. To je sve radio uz pomoć psihologa na Vojnoj akademiji. Naravno, sve mora da se na neki način prilagodi potrebama televizije i dramatizaicije. Dakle, zasonovano na realnim likovima i realnim događajima, uz jednu veliku dozu dramatizacije, da bi to prosto ljudima bilo zanimljivije da gledaju. Istina je negde na sredini, naravno. Ali veliki deo onoga što ste imali priliku da vidite kao naše dogodovštine u prvoj i drugoj sezoni serije, uskoro i treće, ima velike sličnosti na ono što se stvarno dešava. Mnogi su rekli da mi nismo nista loše prikazali, da je ovo serija gde ne može da se desi ništa loše, i ne bi trebalo u vreme lošeg televizijskog programa. Meni je veoma drago što se sve to radi baš na Vojnoj akademiji.

Koliko je snimanje filma, ujedno i serije, uticalo na sve veće interesovanje mladih da upišu akademiju?

Bojan: Svakako da jeste, posle mnogo godina. Sticajem okolnosti i lošeg zbivanja koja su iza nas prethodnih decenija, kao i jednog nepravednog lošeg imidža Vojske Srbije u narodu i prosto vezivanje vojske za nešto što možda nije trebalo da se desi na ovim prostorima. Mislim da se ideja o ovoj seriji pokazala kao prava, zato što je jednu časnu i ispravnu profesiju kao što je vojni poziv, vratila na presto, gde ona i pripada. Svaka čast svakoj toj devojci i svakom tom momku koji reše da žrtvuju jedan veliki deo svoje mladosti da bi se bavili jednim časnim i ispravnim pozivom. Veoma mi je drago što kroz našu seriju i film drugi shvataju da je to jedan lep i ispravan posao.

Moglo bi se reći da Vam je uloga Stošića jedna od najznacajnijih po kojoj ste prepoznatljivi. Na koji način je baš ova uloga uticala na Vašu glumačku karijeru?

Bojan: Ja sam glumu upisao, studirao i glumom se bavio dosta pre nego sto sam počeo da snimam Vojnu akademiju. Imao sam čak mnogo više uloga van granica naše zemlje. Imao sam većih uloga od ove, više epizoda snimljenih iza sebe pre nego što je ovo počelo. Siguran sam da meni ništa neće zameniti Vojnu akademijuzato što je ovo projekat koji je mene prezentovao našoj publici. Ja sam upisao ovo da bih se bavio nečim čime mogu svoje viđenje stvarnosti da delim sa publikom. Ovo je jedna toliko ispravna priča, po svim osnovama. Jedna priča o drugarstvu, prijateljstvu, mladim ljudima. Meni je užasno drago što sam imao prilike da pokažem svoje glumačko znanje i umeće baš preko ovog projekta , da me tako publika upozna. Meni će ovaj lik i ceo ovaj projekat večno biti nešto posebno u mom srcu.

Kakvi su Vaši dalji planovi i projekti?

Bojan: Od juče, pa narednih mesec i malo više dana, ovaj film će živeti pred publikom. Ja želim da iskoristim priliku da što više ljudi vidi ovaj film. To ćemo sigurno uspeti, povučeni prethodnim iskustvom, putem naše mobilne distribucije i kompjuterske mreže u manjim i većim mestima u Srbiji. Pošto nema ništa lepše od direktnog kontakta sa publikom, ja ću biti, koliko god to obaveze dozvoljavaju, uz film po mnogim gradovima i mestima . Jedno pet do šest dana ću možda biti odsutan, zato što snimam novi ciklus Tri boje zvuka za RTS. Tako da ću tih pet-šest dana biti u onim mestima koja su bliže Beogradu odmah posle snimanja da podelim radost domaceg filma u bioskopima sa publikom.

Ključne reči: cineplexx nis , premijera a , bojan peric , vojna akademija 3 , intervju , kultura ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.