Prijava

[SDL] Studentski Dnevni List

Pretraga

Kultura

Ono kad je Bili pobedila za sve žene

Tamara Radovanović 4.8.2018. Komentari

Bili Džin King jedna je od najboljih teniserki svih vremena. Osvojila je rekordnih 20 titula na Vimbldonu, najprestižnijem teniskom turniru, a časopis Life ju je 1990. godine proglasio jednom od 100 najvažnijih Amerikanaca 20. veka. Reditelji Džonatan Dejton i Valeri Feris režirali su 2017. godine film o istorijskom meču između nje i nekadašnjeg slavnog tenisera Bobija Rigsa, pod nazivom Battle of Sexes. Njih dvoje su 20. septembra 1973. godine priredili spektakl čiji je uticaj daleko prevazišao okvire teniskih terena i sporta uopšte. 

Foto: www.espn.com

Nagrade za pobedu u ženskoj konkurenciji u tenisu bile su do 70-ih godina prošlog veka neuporedivo manje nego u muškoj. Međutim, kada se pojave informacije o organizaciji turnira sa do tada neviđeno visokom nagradom u kategoriji muškaraca i nikada manjom u kategoriji žena, Bili Džin King zajedno sa svojim koleginicama odlučuje da stane na put toj nepravdi i da osnuje Žensku tenisku asocijaciju (WTA). Ali bivši prvi teniser sveta i osvajač Vimbldona, Bobi Rigs, veruje da je to atak na ugled belog sporta i odlučuje da izazove Kingovu na međusobni okršaj kako bi pobedio i tako dokazao da žene nikako nisu dorasle muškarcima i to pod parolom Smećarke, a ne smečerke

Uslov za ravnopravnost polova u tenisu po pitanju vrednosti nagrada bio je da Bili pobedi Bobija, čija je najveća želja bila da se žene drže što dalje od reketa. Dok rivalstvo između njih dvoje raste, oni van terena vode lične, još složenije bitke. Bili je skromna devojka koja izbegava medije i fokusirana je na treninge. Ona ima supruga, ali počinje da gaji čudna osećanja prema frizerki koja sređuje druge teniserke i nju na turnejama. Bobi sebe smatra šovinistom, strastveni je kockar i čini se da nikada neće izlečiti svoju zavisnost. Međutim, on je porodičan i osećajan čovek koji agresivnim i samouverenim nastupima pred kamerama pokušava da prikrije svoje slabosti.

qJETG8WGoJ2SKqMy5t0aCjREzPV

Foto: www.themovieparadise.com

Ova biografska drama ima više slojeva – bavi se položajem homoseksualaca u društvu tokom 20. veka, problemom korupcije, ali i privatnim životima teniskih legendi. Važno je napomenuti da ovo nije jedan od brojnih feminističkih filmova, jer žene ovde ne žele da dokazuju da su bolje od muškaraca, već samo da im mogu parirati i biti ravnopravne. Osim toga, na zanimljiv i na trenutke komičan način prikazane su pripreme ovo dvoje tenisera za meč koji će biti pokretač velikih promena u sportu. S obzirom na kombinaciju različitih žanrova, ovo ostvarenje namenjeno je širem krugu publike. Ema Stoun i Stiv Karel, koji su u glavnim ulogama, fizički su gotovo identični Bili i Bobiju. Takođe, na veoma lep način dočaran je duh 70-ih, kao i sav ugled koji tenis ima još od vremena kada se loptica udarala drvenim reketom. 

kultura,bili džin king,preporuka nedelje,preporuka filma,battle of sexes,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.