Šarl Bodler – život u poročnom Parizu

Nevena Ivanović 2018.
Komentari

Na današnji dan 1867. godine umro je Šarl Bodler, jedan od najuticajnijih i najboljih francuskih pesnika 19. veka. On je preteča i utemeljitelj modernizma, pesnik koji je otvorio put ka modernoj književnosti. 

opusteno.rs

Bodler je svojim pesništvom odredio značaj evropske poezije modernog doba, istorija modernog pesništva ne može se zamisliti bez njegovog stvaralaštva. Tvorac je zbirke pesama Cveće zlakoja je naišla na buru negodovanja, društvo se bunilo protiv pesnika, vlast ga je progonila, jer je otkrio bolne tačke savremenog čovečanstva u njihovom užasnom, neulepšanom obliku. 

Rođen je 1821. godine u Parizu i ceo svoj život provodi u Francuskoj. Otac mu je umro kada je imao samo šest godina. Ljubav prema majci traje kroz čitav njegov život, iako ga je mnogo pogodilo to što se ona preudala samo godinu dana posle smrti muža. Istorijat njegovih predaka prilično je tužan, jer među njima ima i bezumnih i ludaka. Bodler je imao  blizak i složen odnos sa svojom majkom. On je kasnije izjavio: Voleo sam svoju majku zbog njene elegancije. Kasnije joj je pisao: U mom detinjstvu je postojao period strastvene ljubavi prema Vama. Njegov očuh je bio strog, ali je ipak brinuo za Bodlerovo vaspitanje i budućnost. Porodični život mu ne ostaje u lepom sećanju i često naglašava da od toga potiče njegov emotivni udes. 

Baudelaire 231x300

Šarl Bodler; Foto: www.almabooks.com

Već sa 18 godina, Šarl Bodler piše prve pesme i posećuje boemska mesta. I sam je počeo da živi kao boem, putovao je. Posebno su mu se dopala ostrva Mauricijus i Reunion zbog njihove egzotičnosti. Putovanje nije uticalo na njega, ali ga je obogatilo iskustvima kao što je jahanje slonova i jedrenje. Kasnije ih je iskoristio u svojoj poeziji. 

Ono sto je obeležilo Bodlerovu mladost bila je svest o sopstvenoj usamljenosti i poznanstvo sa najmračnijim krugovima Pariza. Često je posećivao prostitutke i u tom periodu se zarazio gonorejom i sifilisom. Nakon kraćeg boravaka u Indiji, iz koje se vraća pun impresija i koja ostavlja jak uticaj na njegov život, Bodler se zaljubljuje u Žanu Dival, koja nije imala nikakvih drugih kvaliteta osim što je pripadala obojenoj rasi. Nije bila ni lepa, ni pametna, ni dobra, radila je u jednom pozorištu i postala pravi pesnikov zao duh. Ona je u znatnoj meri pokvarila njegov život – mnogo je pila, razbolela se od paralize i umrla u strašnoj bedi u jednoj bolnici nekoliko godina posle pesnikove smrti. 

poet sharl bodler biografiya tvorchestvo

Šarl Bodler; Foto: www.sr.ilovevaquero.com

Poročni Pariz mu je razvio sklonost ka cinizmu. Ručavao je u restoranima sa nafrakanim ženama, a spavao po jazbinama, njegov put pijanstva nije imao granica i on se uskoro našao u potpunoj bedi. Stvarnost je postala još odvratnija, a potreba za pijanstvom jos veća. Naposletku su na red došli hašiš i opijum, a on je čak i pisao o tome: Izvanredna duševna stanja koja izaziva opijenost pravi su raj u odnosu na bljutavost svakidašnjice. Međutim, Bodler je duboko osećao dubinu svog moralnog pada i strahotu puta koji je izabrao – to se jasno vidi i u njegovim pesmama, zato su one tako potresne. 

Bodlerova mržnja prema buržoaziji je rasla i on je postao politički aktivan i učestvovao je 1848. godine u revoluciji. Događaji koji su usledili raspršili su sve njegove iluzije i on se povlači u sebe i svoj rad. Prepušta se modernističkiom otuđenju. Tada je otkrio i Edgara Alana Poa, s kojim se poistovećuje. Objavljuje prevode njegovih dela 1854. i 1855. godine. U umetničkim krugovima je bio poznat kao kicoš i rasipnik. Njegovo prvo delo je kritika Salon iz 1845. Osim zbirke Cveće zla, Bodler je napisao i nekoliko eseja koji se posthumno objavljuju – Veštački rojevi, Romantička umetnost, i zbirku pesama Pariski splin.   

sarl bodler

Šarl Bodler; Foto: www.WordPress.com

Bodler je imao znatan uticaj na francusku i englesku književnost. Najznačajniji francuski pisci koji su došli posle njega su ga velikodušno hvalili. Poslednje dve godine svog života proveo je polu-paralisan u Briselu i Parizu, gde je i umro 31. avgusta 1867. Posle njegove smrti, njegova majka je otplaćivala njegove dugove. Rekla je: Vidim da moj sin, uprkos svim svojim greškama, ima svoje mesto u književnosti

Izvori: www.pulse.rs, www.poezijanoci.com, www.kultivisise.com  

 

Ključne reči: Na današnji dan , ŠARL BODLER , CVEĆE ZLA , Pariski splin ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.