Danilo Lazović — glumačka legenda i rodoljub

Jelica Janačković 2018.
Komentari

Na današnji dan 1951. godine u Brodarevu rođen je Danilo Lazović, velikan srpskog glumišta i dobitnik Sterijine nagrade i Zlatnog ćurana. Bio je jedan od najoriginalnijih srpskih glumaca, osnivač je Srpskog kulturnog centra u Banjaluci, a domaća publika ga najbolje pamti po ulogama u serijama Bolji život, Srećni ljudi, Porodično blago i Stižu dolari.

www.fosmedia.me

Danilo Lazović rođen je 25. novembra 1951. godine u Brodarevu, na granici Srbije i Crne Gore, kao prvo dete Milice i Adama Lazovića. Odrastao je u radničkoj porodici uz mlađu sestru Vesnu, a Lazovići su se 1958. godine preselili u Priboj na Limu, gde je poznati glumac završio gimnaziju. Tokom odrastanja, Dane, kako su ga zvali u porodici, važio je za živahno i nemirno dete vedrog duha.

Nakon završetka Gimnazije u Priboju, Danilo odlučuje da svoje obrazovanje nastavi u Beogradu i to na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, na kojoj je diplomirao 1974. godine. U to vreme ostvario je i svoju prvu zapaženu ulogu u kultnoj seriji Otpisani. Od tog trenutka ređale su se značajne role na filmu, ali i u teatru gde je sa samo dvadeset četiri godine briljirao u ulozi vladike Danila u Gorskom vijencu, u adaptaciji Matije Bećkovića i Borislava Mihailovića Mihiza. Lazović je bio dugogodišnji član Narodnog pozorišta u Beogradu, a igrao je i u Ateljeu 212 i Zvezdara teatru u kojem je i stekao afirmaciju na pozorišnim daskama, odigravši preko 600 predstava, od kojih su najzapaženije Klaustrofobična komedija, Mala i Srpska drama.

Danilo 3

Danilo Lazović na početku karijere; Foto: www.draganlekovic.me

Filmski debi imao je u ostvarenju Vrhovi zelengore, a onda su se nizale brojne uloge u značajnim delima jugoslovenske kinematografije, kao što su Laf u srcu, Poslednji krug u Monci, Tri karte za Holivud, Jagoda u supermarketu, Virtuelna stvarnost, Tajna porodičnog blaga, Mala, Timočka buna, Igmanski marš. Jedna od najupečatljivijih uloga jeste ona u TV drami Portret Ilije Pevca, gde je glumio sa Ljiljanom Dragutinović, koja je bila jedan od njegovih najvećih porodičnih prijatelja. Publiku širom regiona osvojio je ulogama na televiziji, od kojih su najznačajnije one u serijama Siniše Pavića, kao što su uloge Čerčila u Porodičnom blagu i Šćepana Šćekića u Srećnim ljudima.

Važio je za patrijarhalnog i strogo konzervativnog čoveka koji neguje porodične vrednosti, a bio je i veoma religiozan. Danilo se oduvek trudio da svojoj deci bude uzor i usadi im moralna načela kojima će se voditi u životu. Nije im dozvoljavao da žive na uštrb njegovog imena i slave, već ih je učio da se sami izbore za svoj dinar i parče hleba. Najlepši porodični rituali bili su mu kad kraj ognjišta okupi svoju porodicu, a njihova druženja uvek su započinjala ili su se završavala recitovanjem stihova poznatih srpskih narodnih pesama.Danilo Lazovic 4

Danilo Lazović u filmu Igmanski marš; Foto: www.facebook.com

Tokom burnih devedesetih godina, proslavljeni glumac bio je instruktor dobrovoljcimа u bаzi u Bubаnj Potoku, kao i člаn Međunаrodnog odborа zа istinu o Rаdovаnu Kаrаdžiću. Poznat kao veliki šaljivdžija, odgovarajući na pitanja novinara kada se poslednji put video sa Radovanom Karadžićem, često je znao da odgovori: Baš juče smo se videli i popili kafu! Zаlаgаo se dа se u škole umesto građanskog uvede seljаčko-hajdučko vаspitаnje, а veronаukа postаne obаvezаn predmet.

Zbog otvorenih iznošenja svojih nacionalističkih stavova i želje za očuvanjem srpske tradicije i kulture, poznatog glumca tada su povezivali sa političkim strankama. Februаrа 2006. godine govorio je nа mitingu Srpske rаdikаlne strаnke, iаko nije bio njen člаn. Ne daj Bože da sam u nekoj partiji! Eto, čak i ne pratim situaciju u glumačkoj branši. Nemam kad. Ne može se biti u nekoj partiji ako nemamo pravnu državu. To je neučtivo. Ja sam za Srbiju – jednu i nedeljivu, komentarisao je Danilo svoju pripadnost političkim strankama, ali i ovakvo angažovanje svojih kolega.

kao scepan scekic

Danilo u ulozi Šćepana Šćekića u seriji Srećni ljudi; Foto: www.sinemanija.com

Spаs svog nаrodа video je u jedinstvenoj političkoj sceni, većoj posvećenosti crkvi i postаvljаnju srpskog krаljа nа presto. Svoj san o uspravnoj i stamenoj Srbiji nije dosanjao, ali je uspeo u želji da mlade naraštaje upozna sa istorijom srpskog naroda i duha.

Sećanje na Danila Lazovića i dalje živi kroz njegove uloge, ali i ideje koje je za života propagirao. Ostao je upamćen i kao jedan od naših najboljih besednika. Posedovao je neospornu harizmu, a nije se libio ni da stvari u životu nazove pravim imenima, iako je to često umelo da ga košta. Čuvar časti otišao je tiho, kao što je za života bio skroman i nenametljiv, a niko nikada nije mogao da mu ospori radost s kojom je dočekivao svaki dan i često znao da istakne: Lepota je u različitostima, lepota je u susretima sa neviđenim ljudima svakog novog lepog dana.

Danilo 2

Danilo Lazović; Foto: www.standard.com.me

Tokom snimanja serije  Stižu dolari, 55-godišnji Lazović je i preminuo 25. marta 2006. od infarkta. Po želji porodice niko nije držao govor, već je preko razglasa pušten Lazovićev monolog u poemi Svetog Nikolaja Velimirovića Kosovski zavet cara Lazara. Sahranjen je na Topčiderskom groblju.

Izvori: www.stil.kurir.rs, www.opusteno.rs, www.noizz.rs   

 

Ključne reči: Danilo Lazović , srpski glumac , Srećni ljudi , Porodično blago , patriota ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.