Jelena Savojska – plemenita kraljica

Aleksa Anđelić 2018.
Komentari

Na današnji dan 1952. godine preminula je Jelena Savojska, ćerka kneza Nikole Petrovića Njegoša i knjeginje Milene, supruga kralja Viktorija Emanuela III Savojskog i pretposlednja kraljica Italije. Ostala je upamćena kao kraljica koja je živela skromno i požrtvovano, koja je bila nenametljiva, stidljiva i uzdržana i koju je krasio vedar duh. Zbog dobročinstva koje je činila, postala je najomiljenija italijanska kraljica. 

Foto: www.rtcg.me.com

Princeza Jelena Petrović Njegoš rođena je 28. decembra 1873. kao šesto dete, a peta kćer kneza Nikole Petrovića Njegoša i knjeginje Milene. Bila je jedno od dvanaestoro dece crnogorskog kneza. Krstio ju je ruski car Aleksandar II Romanov. Zbog rata koji se desio između Crne Gore i Turske 1876, ali i smrti jednogodišnje sestre Sofije, Jelena je još kao dete osetila šta znači bol i tuga. Sa deset godina upisuju je na institut Smoljni u Petrogradu. Za vreme školovanja otkrila je i svoj slikarski talenat, kao i veliku ljubav prema ovoj umetnosti.

U Veneciji na velikoj izložbi slikarstva upoznaje italijanskog princa Viktora Emanuela III Savojskog. Na balu 26. maja 1896. povodom krunisanja Nikolaja Drugog za cara Rusije Jelena se zbližava sa mladim prestolonaslednikom. Ubrzo je usledilo građansko venčanje u dvorcu Kvirinale, dok je crkveno venčanje obavljeno u crkvi Santa Marija od Anđela. Princeza Jelena prelazi u katoličku veru i uzima prezime Savojska. Sa suprugom je imala petoro dece, sa kojima su uživali u dvorcu Kvirinale u Rimu.

spiritus movens me com

Jelena Savojska sa suprugom Emanuelom III Savojskim; Foto: www.plavazvijezda.com

Posle zemljotresa koji je razrušio grad Mesinu, kraljica i kralj rizikuju svoje živote i ostaju u opasnom području da bi pomogli ugroženima. Nakon dvadeset dana, premorena i iscrpljena, vratila se u Rim i odmah otvorila zanatsku radionicu i centar za skupljanje pomoći za pogođene zemljotresom. Na trgu Seđola u Mesini pedeset godina kasnije podignut je mermerni spomenik. Figure zagrljene kraljice i devojčice predstavljaju sećanje na razorni zemljotres i hrabru i plemenitu Jelenu Savojsku, koja je spasila život šestomesečnoj devojčici.

Tokom Prvog svetskog rata kraljica Jona od Italije, kako su je nazivali, ponovo je pokazala svoju humanost opremivši potpuno sama bolnicu sa 250 kreveta. Obukla je bolnički mantil i otišla na brod da bi lečila ranjenike, ali je i šila odeću za žene i decu kojima je bila potrebna. Sav novac koji je dobijala za sebe trošila je na bolesne, stare, samohrane roditelje i siročiće.

slobodnarijec me com

Jelena Savojska; Foto: www.cdm.me

Jelena je posle toga postala najpopularnija i najomiljenija ličnost u Italiji. Mnoge devojčice su po njoj dobijale ime. O tome koliko je njena popularnost bila velika svedoči i klinika Kraljica Jelena, kao i Veliki institut za lečenje raka, koji i danas nosi njeno ime. Zbog angažovanja na polju medicine, ali i humanosti, dobila je: Počasnu diplomu medicine i hirurgije rimskog univerziteta, Zlatnu medalju britanskog kraljevskog Crvenog krsta, Veliku zvezdu kraljice Luize, Orden reda Dobročinstva, Orden Crvenog krstaKrst Svetog Save.

Kralj Viktor Emanuel III umire 1946. godine, a kraljica odlazi u Aleksandriju da živi sa decom i unucima, gde je nastavila da čini dobra dela. Posle kraljeve smrti njeno zdravstveno stanje se pogoršalo. U julu 1949. na nagovor lekara da promeni klimu brodom odlazi iz Aleksandrije. Po povratku u Italiju nastavlja sa humanitarnim radom. Umrla je u osamdesetoj godini i sahranjena je u Monpeljeu. Katolički biskup Rišar iz Monpeljea tražio je da je proglase sveticom

unofficial royality

Kraljevska porodica Savojski; Foto: www.unofficialroyality.com

O ovoj humanoj kraljici napisano je nekoliko knjiga: Jelena Savojska, Jelena Savojska u umetnosti i za umetnost i Čarobna kraljica − Jelena Savojska. Predstava Jelena Savojska premijerno je izvedena 2016. godine.

Izvori: montenegrina.net, novosti.rs

           

Ključne reči: Na današnji dan , kultura , Biografija , jelena savojska , kraljica ,

Komentari

Morate biti registrovani i prijavljeni da biste ostavili komentar.